Nyheter ekonomi

HRF går back utan vinster på börsen

Hotell- och restaurangfackets ekonomi är ansträngd. Medlemsavgifterna räcker inte för att klara verksamheten och förbundet är beroende av vinster från börsen och andra placeringar.

Publicerad 2 mars 2017
HRF går back utan vinster på börsen
Många fackförbund är beroende av aktier för att få verksamheten att gå runt. Foto: Mostphotos

För 2017 har Hotell- och restaurangfacket räknat med intäkter på strax under 135 miljoner kronor. Den största delen är medlemsavgifter, nära 109 miljoner. Men det räcker inte för att betala allt som facket gör. För att klara det måste man få in 40 miljoner i avkastning på pengar som förbundet har placerat, exempelvis på börsen. Det är dubbelt så mycket som i budgeten för 2016.
– Just nu har vi behov av pengar till mer verksamhet än vad vi får in i intäkter. Så har det varit under flera år, vi har varit tvungna att använda avkastningen från finanserna. På lång sikt är det inte bra, men det handlar inte om någon kris, säger Mikael Victor, HRF:s ekonomichef.

Att lägga en budget för en verksamhet som kräver 40 miljoner i vinster från finansiella placeringar är förstås inte något drömläge för ett fackförbund.
– 40 miljoner är mycket att budgetera på det här sättet. Just i dag ser det dock bra ut, och det är pengar vi kan hämta hem. Men på lång sikt är det sårbart, säger Mikael Victor.

HRF är inte ensamt bland fackförbunden att vara beroende av pengar från börsen och andra placeringar, visar en granskning som tidningen Arbetet har gjort. Kommunal, Unionen och Seko hör också till förbund som skulle gå med minus om de inte hade börsinkomster. Trots detta har HRF en bra likviditet. Det vill säga förmåga att betala räkningar, löner och andra kostnader på kort sikt. Det finns också gott om medel i konfliktfonden, något som är extra viktigt i avtalsrörelsetider.
– Den ligger intakt, de pengarna finns på banken och dem rör vi inte förrän det blir konflikt, säger Mikael Victor.

Konfliktfonden är på 220 miljoner och ingår i förbundets så kallade egna kapital på totalt omkring 300 miljoner kronor. Det är pengar som garanterar att förbundet kan ha en stabil verksamhet på lång sikt.
–  Vi är inte på något sätt hotade, vi kan ta stora konflikter för att få kollektivavtal flera år framåt om det skulle behövas. Så utifrån medlemmarnas perspektiv är det inte ett allvarligt läge. Men självklart försöker vi minimera kostnaderna och arbeta så kostnadseffektivt som det bara går, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i HRF.

Både Pim van Dorpel och Mikael Victor är övertygade om att läget kommer att vända och bli bättre. Det viktigaste är att få fler medlemmar, något förbundet satsar mycket resurser på. Samtidigt ska man göra en genomgång av hela förbundets verksamhet och se om det finns saker som kan göras på ett mer kostnadseffektivt sätt. Resultatet ska redovisas för förbundsstyrelsen i slutet av mars.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här