Heta fakta när svetten skvätter
När sommarvärme möter kökshetta kan det bli riktigt svettigt. Illustration: Anna Nilsson
varmt på jobbet

Heta fakta när svetten skvätter

Sommar, sol och svettigt på jobbet. Forskaren Kalev Kuklane är expert på arbete i värme, och har hjälpt oss reda ut hur det funkar med klimatet i köket.

Publicerad 4 juli 2018

1 Vad är för varmt? Det finns inga exakta gränser. Men i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ingår det att bedöma risk vid höga temperaturer. Föreskriften »Arbetsplatsens utformning« säger att om temperaturen vid stillasittande arbete »varaktigt« avviker från 20–26 grader sommartid bör klimatet undersökas. Få av Hotellrevyns läsare sitter stilla och jobbar, men det ger ändå en fingervisning om vad gränsen går för folk som inte behöver anstränga sig fysiskt.

2 Puh, köksvärmen! Arbete i vissa restaurangkök ingår i föreskriften »Arbete i stark värme«. För sådana arbetsplatser finns en särskild mätmetod som ger olika gränsvärden för temperatur. En värmetränad person med »måttligt intensivt arbete« får värdet max 28 grader, en otränad person 26 grader.

3 Termometern säger inte allt. Folk tänker ofta på lufttemperaturen när de pratar om värme. Men det finns även värmestrålning. I restaurangkök strålar det från varma spisar, tryckkokare och andra heta ytor. Kroppen får extra mycket värme nära en strålkälla. En vanlig termometer mäter inte heller lufthastighet och luftfuktighet som också påverkar.

Tre lästips om värme

4 Är du värmetränad? Den som arbetar i varm miljö bygger upp förmågan att tåla värme. Enligt Kalev Kuklane tar det ungefär tio dagar för fullständig acklimatisering. Redan efter tre–fyra dagar blir det lättare. Men säg att kroppen är van att arbeta i runt 24 grader, och så blir det 30 grader inne på jobbet under en värmebölja. Då tar det tre–fyra dagar innan man vänjer sig. De första dagarna ska man dricka extra och ta det lugnt.

5 När svetten skvätter. Det blir lätt vattenånga i kök. Ångan gör att kroppen får svårare att bli av med värme genom svettning. Under 60 procents luftfuktighet är bra, säger Kalev Kuklane. Vid 80–100 procent har svetten svårt att avdunsta, då rinner den utefter kroppen i stället och bidrar inte till avkylningen. Då kan man behöva sätta in avfuktare eller förstärka ventilationen.

6 Kroppen vet bäst. Ju hårdare man arbetar, desto mer värme produceras. Kärntemperaturen (temperaturen djupt inne i kroppen) bör inte stiga över 38 grader. Forskning visar att när människor närmar sig den temperaturen så saktar vi ner på takten, om vi har möjlighet.

7 Nej till nakna kockar! I kök behövs kläder som täcker, både för att skydda kroppen och det som tillagas. Det finns kockrockar med ventilerande nätinfällning under armarna, eller med funktionsmaterial i ryggen. Tyvärr är material som leder bort fukt från huden är inte alltid det bästa – ju längre bort från huden fukten avdunstar, desto mindre värme tas från kroppen. Men är läget sådant att svetten annars skulle rinna utefter kroppen är det bättre att fukt avdunstar något längre bort än att den droppar från huden.

8 Fart och fläkt! Att ha en fläkt bredvid sig när man jobbar känns skönt. Svetten avdunstar också bättre vid hög lufthastighet och kroppen gör sig då av med värme. Vid lufttemperatur över 35 grader avtar dock effekten.

9 Om värmen ändå slår till. Att stoppa ned händer och fötter i ett svalt vattenbad är ett enkelt sätt att kyla ned kroppen. »Arbete i stark värme« listar också hur man ska motverka värme­belastning. Sänkt arbetstakt och längre pauser är bland de första åtgärderna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här