Nyheter utbildning

Choice startar hotellutbildning

I dag invigdes Nordic Choice-kedjans och Realgymnasiets nya hotellutbildning. Målet är att råda bot på personalbristen i branschen.

Publicerad 21 augusti 2018
Choice startar hotellutbildning
Petter Stordalen, Nordic Choice-kedjans grundare, hälsade eleverna välkomna. Foto: Lisa Castilla

Trots att hotellbranschen skriker efter personal sjunker ansökningssiffrorna till gymnasiets hotell- och turismprogram. Som ett svar på detta har Nordic Choice hotels och gymnasiekoncernen Realgymnasiet startat en ny hotellutbildning.
– Det här är en historisk dag och en unik utbildning där näringsliv och skola gått samman. Vi har haft otroligt många sökande, och vi behöver dem alla, sade Ann Ekengren, Choice-kedjans HR-chef i Sverige, under invigningen.

Malin Söderman. Foto: Lisa Castilla

Resultatet är en treårig lärlingsutbildning på gymnasienivå med inriktning på hotell. Två dagar i veckan gör eleverna praktik på Quality hotel Globe i södra Stockholm. Den första kullen på 21 elever startade för några dagar sedan. Malin Söderman är en av dem.
– Jag tycker om service, språk och att jobba med människor så jag tyckte att programmet lät spännande. Det är roligt att det är nytt.
Att söka till det vanliga hotell- och turismprogrammet var inte ett alternativ, säger Malin Söderman.
– Nej, jag hade nog valt Handels om jag inte hade sökt hit.
En sak som lockade var praktiken, och det faktum att alla elever erbjuds sex månaders anställning på ett Choice-hotell efter studenten.
– Det känns tryggt. Man vet ju att det är svårt att få jobb utan erfarenhet.

Initiativet till programmet kom från Realgymnasiet som kontaktade Choice, berättar Jan Vikström, ägare till Lärande i Sverige som driver Realgymnasiet.
– Vi möttes i en undran, hur ser branschen ut och vad behöver man. Hur kan vi göra för att utbilda rätt?
I nuläget finns programmet bara på Realgymnasiet i Stockholm. Men målet är att utbildningen ska finnas på Realgymnasiets alla 14 skolor.
– Det är vår förhoppning. Nu gäller det att göra det så bra som möjligt för dem som börjat och skapa intresse för utbildningen, säger Jan Vikström.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här