Nyheter UTBILDNING

Yrkesprogram ska öppna dörren för högskola

I förra veckan presenterade regeringen ett förslag som innebär att gymnasiernas yrkesprogram ska ge högskolebehörighet. För HRF var det ett länge efterlängtat besked.

Publicerad 2 februari 2022
Yrkesprogram ska öppna dörren för högskola
Enligt ett förslag från regeringen ska även yrkesprogram på gymnasiet vara högskoleförberedande. Äntligen, menar HRF. Foto: Colourbox

Sedan 2011 har de nationella yrkesprogrammen på gymnasiet inte nödvändigtvis gett behörighet att studera vidare på högskola eller universitet. Det har dock varit möjligt att komplettera undervisningen för att kunna plugga vidare.

Nu vill regeringen ge fler chansen att bli högskolebehöriga.
I ett förslag som presenterades förra veckan ska fler kurser ingå i kursplanen från läsåret 2023/2024. Bland annat den engelska och svenska som krävs för att kunna söka till högskolan.

Vi har dessutom ett stort behov av högskoleutbildade som kommer från branschen. Pim van Dorpel, vice ordförande HRF

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

– Det är väldigt positivt. När man inser att det finns möjlighet att komma in på högskola senare i livet vågar förhoppningsvis fler söka en praktisk utbildning på gymnasiet, säger Pim van Dorpel, Hotell- och restaurangfackets vice ordförande.

Att man 2011 avskaffade allmän behörighet på yrkesprogrammen handlar om människosyn, då blev det svårare för folk från bland annat hotell- och restaurangbranschen att läsa vidare, säger han.

– Nu var det länge sedan, men det var något med Jan Björklunds retorik som antydde att bara studiesvaga skulle välja yrkesprogram. Så är det ju över huvud taget inte.
Vi har dessutom ett stort behov av högskoleutbildade som kommer från branschen. Särskilt vid ”våra” högskolor i Grythyttan och Umeå är det ju nödvändigt att det kommer folk som har erfarenhet.

Nu får de möjlighet att få ett yrke, men också förbereda sig för en annan framtid.Marcus Hallgren, rektor Tranellska gymnasiet

Marcus Hallgren. Foto: Jonas Bilberg

Även Marcus Hallgren, rektor på Tranellska gymnasiet i Västerås, är positiv till förslaget. Hans skola har både Restaurang- och livsmedelsprogrammet och Hotell- och turismprogrammet.

– Jag tror att vissa elever och vårdnadshavare i dag väljer till exempel Samhällsprogrammet i stället för Hotell och turism, just för att det ska vara lättare att studera vidare. Nu får de möjlighet att få ett yrke, men också förbereda sig för en annan framtid.

Enligt lagförslaget ska det vara fortsatt möjligt för elever på yrkesgymnasiet att välja bort de kurser som ger högskolebehörighet. Något som är fullt rimligt, enligt Pim van Dorpel.

– Ja, vi är positiva även till det. Då skrämmer man inte bort den som kanske inte är så intresserad av de teoretiska ämnena.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här