Nyheter HÄLSA

Yngre mer drabbade av sömnproblem

Kort tid för vila mellan arbetspassen är värre än att arbeta natt. Oförutsägbara scheman innebär stora risker. Yngre är tröttare och har mer sömnproblem än äldre. Allt detta visar ny forskning.

Publicerad 29 augusti 2019
Yngre mer drabbade av sömnproblem
Stressade yngre mår dåligt av sömnbrist. Foto: iStock

– Många tänker att trötthet och sömnstörningar ökar med åldrande, men vi hade en känsla av att det var fel, sa Torbjörn Åkerstedt, senior professor vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet, när han presenterade en ny studie under ett seminarium hos AFA Försäkring.

Över 5 000 personer har fått frågor om trötthet, sömnproblem, utsövdhet, sömnlängd, psykosociala krav och fysisk arbetsbelastning. Det visade sig att de i åldrarna 18-42 år hade mer problem med sömn, trötthet och återhämtning än de som var äldre.
– De som var mellan 23 och 35 år visade också mer nedstämdhet efter att ha hoppat över sömn. Depression, trötthet och dålig kognitiv prestation ökade.

Anledningen till detta kan vara att de yngre har en högre stressbelastning och att deras hjärnor behöver mer energi.
– All inlärning kostar energi i hjärnan. Med ökad ålder har man lärt sig mer och kan referera till det man redan kan, säger Torbjörn Åkerstedt.

Somna sent och vakna trött

Trötthet är ett vanligt medicinskt symptom. En mängd sjukdomar är kopplade till trötthet.
Sömnproblem handlar om sådant som att ha svårt att somna, vakna ofta eller för tidigt.
Återhämtning handlar om hur utvilad man är när man vaknar.
Kognitiv prestation rör tankeförmåga, minne, planering och andra mentala förmågor.

En annan ny studie om sömn handlar om att förebygga trötthet vid skiftarbete. Sjukvårdspersonal i Region Västerbotten fick prova tre olika arbetstidsmodeller, fast schema, reducerad arbetstid och individuell schemaplanering. Det blev inte några större skillnader för sömn och trötthet beroende på vilken modell som användes. Personalen tyckte också att stress och arbetsbelastning var ett något större besvär än arbetstiderna.
– Om jag var arbetsgivare skulle jag i första hand satsa på att förbättra arbetsmiljön, säger Göran Kecklund, professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet.

Tid för rast, rätt bemanning och att förebygga arbetsmiljörisker som hot, våld och mobbing är exempel på sådana förbättringar.

Men detta betyder förstås inte att arbetstiderna är oviktiga. Det är positivt att kunna påverka sina arbetstider och det finns skift som är tyngre än andra.
– Aktuell forskning har visat att kort dygnsvila, det vill säga mindre än elva timmar mellan arbetspassen, ger minst lika stora eller större problem än nattarbete. Man nedprioriterar då ofta sömnen, eftersom man ska hinna äta, umgås och ta sig till och från jobbet, säger Göran Kecklund.

Göran Kecklund,
Göran Kecklund, sömnforskare. Foto: Niklas Björling

Hur är det då för dem som likt många inom hotell- och restaurangbranschen har oregelbundna scheman och kan få reda på sina arbetspass med kort varsel?

Dålig framförhållning är ett av de värsta problemen, säger Göran Kecklund.
– Det säger sig självt att det är svårt att vara disciplinerad och planera sin återhämtning när man inte vet sitt schema. Det blir nästan omöjligt.

Det har inte forskats tillräckligt om detta, säger han.
– Den här typen av scheman kommer sällan med i våra undersökningar, på grund av att personerna som har dem sällan tillfrågas om att vara med eftersom de är ofta är vikarier eller har flera olika jobb.

Läs mer om sömn och åldrar.

Läs mer om att må bra i skiftarbete.

 

 

Nyheter HÄLSA

Hög diabetesrisk för städare och restaurangbiträden

Kvinnliga städare och restaurangbiträden ligger på topp tre för risken att drabbas av diabetes, visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Publicerad 20 september 2019 Kommentera
Hög diabetesrisk för städare och restaurangbiträden
Personer med diabetes måste mäta sitt blodsocker regelbundet. Foto: Hsyncoban/Istockphoto

Kvinnliga städare samt köks- och restaurangbiträden hör till de tre yrken som har högst risk att drabbas av typ 2-diabetes. De har omkring tre gånger högre risk än lärare och sjukgymnaster. Det visar Karolinska Institutets studie av 30 olika yrkesgruppers risk att få sjukdomen.

Stress och oregelbundna arbetstider kan bidra till detta. Men forskarna menar också att det handlar om vilka levnadsvanor man har. Övervikt, dålig kondition och rökning kan påverka.

Om sjukdomen

Typ 2-diabetes är en sjukdom som är allvarlig eftersom den kan leda till komplikationer, hjärtkärlsjukdom och för tidig död. Omkring 7 procent av befolkningen har diabetes.

 

Högst risk bland kvinnor har fabriksarbetare, till exempel handpaketerare.

Bland männen är risken högst för fabriksarbetare och fordonsförare. Manliga städare och restaurangbiträden kom inte med i undersökningen eftersom de inte hör till de 30 vanligaste yrkena för män.

Här skriver Karolinska Institutet om undersökningen.

Nyheter AVTAL 2020

HRF laddar för avtalsrörelse

Hotell- och restaurangfacket rustar för avtalsrörelse. En de viktigaste frågorna är att stoppa den negativa löne­glidningen, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 18 september 2019 Kommentera
HRF laddar för avtalsrörelse
– Det är oerhört viktigt att medlemmarna engagerar sig och pratar om avtalsrörelsen på jobbet, säger Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Den sista mars nästa år går HRF:s största kollektiv­avtal ut, det så kallade Gröna riks-avtalet med Visita. Arbetet för ett nytt avtal är redan i full gång. Förbundets avtals­sekreterare Per Persson är taggad.
– Det här kommer att bli jätte­spännande. Men vi har många steg kvar innan vi har ett nytt avtal.

Ett avgörande steg tas i oktober. Då ska LO-förbunden besluta om de ska samarbeta i avtalsrörelsen. Per Persson säger att HRF vill se en LO-samordning.
– Jag ser det som uteslutet att inte ha en samordning. Vi behöver det. Vi misslyckades ju att få ihop den 2012, och vi klarar det säkert en gång till. Men över tid gör vi inte det. Vi är beroende av varandra.

Åtta viktiga steg mot avtal

  • 23 oktober. LO:s representantskap ska besluta om förbunden ska ha en samordning i avtalsrörelsen. Här sitter representanter från HRF och de andra LO-förbunden.
  • 31 oktober–21 november. Lokala avtals­konferenser hålls i HRF:s åtta avdelningar. Här kan medlemmarna lämna ändrings­förslag och diskutera avtalet.
  • 22 november. Sista dagen att lämna ändringsförslag via HRF:s hemsida. Alla medlemmar har möjlighet att ge förslag på vad förbundet ska ställa för krav i avtalsrörelsen.
  • 22 januari. HRF:s avtalskrav fastställs vid den stora avtals­konferensen.
  • 3 februari. Hotell- och restaurang­facket och arbetsgivarorganisa­tionen Visita utväxlar avtalskrav med varandra.
  • 20 februari–31 mars. Förhandlingar mellan HRF och Visita.
  • 31 mars. Det så kallade Gröna riks-­avtalet ­mellan HRF och Visita går ut. Flera av HRF:s andra kollektivavtal löper också ut då och ska förhandlas under våren.
  • 1 april. Nytt kollektivavtal på plats?

Ett andra viktigt steg tas i november då HRF:s lokala avtalskonferenser hålls. Där träffas medlemmar från förbundets åtta avdelningar för att diskutera avtalskrav. Per Persson säger att det, förutom lönefrågan, finns gott om frågor att jobba med.
– Det är många viktiga kärnfrågor som anställningsformer, arbetstider, arbetsmiljö. Men vi kommer att behöva prioritera.

En viktig fråga, kanske den viktigaste, handlar om den negativa löneglidningen i branschen, säger Per Persson. I praktiken får HRF:s medlemmar inte ut hela den löne­ökning som förhandlats fram under de senaste avtalsrörelserna.
– Vi ser att det finns ett mönster där arbetsgivare ger mycket pottpengar till folk som inte har tillsvidareanställningar eller som de vet ska sluta inom kort. Det måste vi hitta ett sätt att komma åt. Det är en väldigt viktig fråga. Det är något jag tänker prata om hela vägen fram till nytt avtal.

Under förra avtalsrörelsen, år 2017, var HRF tvungna att varsla om strejk för att få igenom sina krav. En av knäckfrågorna var den låglönesatsning som LO-förbunden hade enats om i sin samordning.
Per Persson har inte alltför stort hopp om att Visita har ändrat inställning i frågan inför årets avtalsrörelse.
– Jag vill inte tala för dem, men om man tittar på hur de ställde sig 2017 så var Visita starkt emot en låglönesatsning. Jag tvivlar på att de har ändrat uppfattning om det.

– Mitt mål är att vi ska få avtal som är så bra som möjligt för alla medlemmar, att vi får en schyst löneökning och att vi får förbättringar på allmänna villkor. Det tror jag att vi klarar.
Men för att nå dit behöver alla HRF-medlemmar hjälpas åt, säger Per Persson.
– Det är oerhört viktigt att medlemmarna engagerar sig och pratar om avtalsrörelsen på jobbet.

Nyheter TÄVLING

Hallå där, Vendela Molin

Vendela Molin går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola. Under finalen i Årets kock var hon commis till finalisten Jonas Lagerström från Restaurant Etoile.

Publicerad 18 september 2019 Kommentera
Hallå där, Vendela Molin
Vendela Molin assisterade finalisten Jonas Lagerström. Foto: Samuel Unéus

Hur hetsigt var det i tävlingsköket?
– I början tyckte jag att vi hade all tid i världen, men mot slutet skulle det gå fort så då blev det stressigare.

 Vad var roligast?
– Uppläggningen är jätterolig för man ser det man jobbat med hela dagen komma till liv. Sedan är det så inspirerande att se andra kockar jobba, hur de kan skapa rätter av det de får. Det var också roligt att få jobba med Årets kockelev den andra dagen. Vi fick råvaror som blev över från första dagen och slängde ihop lite rätter som vi bjöd publiken på.

Om tävlingen

Finalen i tävlingen Årets kock avgjordes 12–13 september. Martin Moses, SK Mat & människor, Göteborg, tog hem segern. Elever från Stockholms Hotell- och Restaurangskola och Smedensskolan, Smedjebacken, assisterade kockarna.

Något som var knepigt?
Ibland var det lite svårt att veta vad man skulle göra, men Jonas var jättesnäll och jag hade av en slump jobbat med honom i kvalet också. Man vill inte göra något fel, det är ju finalisternas dröm att vara där.

Hur känns det så här efteråt?
– Det var once in a lifetime, jag kommer inte att få den chansen igen. Det är en jättebra erfarenhet att ha om man själv är intresserad av att tävla.

Fråga om jobbet.
81
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här