Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Waynes betalar inte för provjobb«

»Vi betalar aldrig för provarbete, det har Waynes i Stockholm bestämt.« Det fick två ungdomar som provjobbat på Waynes coffee i Halmstad höra. »Ett missförstånd«, svarar ledningen för kafékedjan.

Publicerad 10 oktober 2002

Ida Nyberg och Julia Telemo svarade på en annons om ledigt jobb på Waynes Coffee i Halmstad. De blev lovade jobb – om de först jobbade några dagar.
Andra ungdomar kom in och frågade om jobben. Också de blev utlovade provjobb och tjejerna började därför bli fundersamma.
Efter två dagars arbete fick Ida intrycket att hon var anställd. Waynes skulle höra av sig om arbetsschema inom ett par veckor. Men när Ida och Julia gick dit för att diskutera schemat fick de veta att de bara skulle sättas upp på en lista över inhoppare.
? Jag hade tidigt sagt att jag ville jobba några bestämda timmar i veckan så det här med ströjobb lät inte bra, säger Julia Telemo till Hallandsposten.
Därför bad Julia om att få ut pengarna för de dagar hon jobbat. Men det fick hon inte. Ida fick inte heller ut sin innestående lön.
? Ägarinnan förklarade att de aldrig betalar något för provarbete och skyllde på att det var något som Waynes i Stockholm hade bestämt, säger Ida.
? Det är ett missförstånd. Vi håller på att reda ut det med ägarna, säger Marika Lagerberg på Waynes huvudkontor i Stockholm.
? Det är absolut ingen policy från oss på Waynes.

Provarbete och provanställning
? Provarbete ? att arbeta gratis utan anställningsbevis och ersättning ? finns inte som anställningsform enligt avtalet.
? Ska någon anställas för en kortare period kallas det provanställning. Det är en anställning som kan vara från en dag till ett halvår. Den kan sägas upp tidigare om arbetsgivaren eller den anställde inte är nöjd.
? Den som jobbat gratis kan få hjälp av facket att få ut pengarna.

Tips för att inte få problem
? Be att få anställningsbevis från början ? där lön, arbetstider, hur lång anställningen är och vad du ska göra står.
? Se till att du får en lönespecifikation – ett papper där det står hur mycket pengar du får och hur mycket sm betalats i skatt. Det ska du ha även om du får lönen kontant eller på en check.
? Kontakta facket om du jobbat utan lön.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.