Torbjörn Granevärn är chefsjurist för arbetsrätt och förhandling hos arbetsgivarorganisationen Visita. De kan vara extra tydliga mot sina medlemmar om vikten av en bra dialog med facket, säger han.


Vad säger du om siffrorna?
– Spontant tycker jag att det är tråkiga siffror, väldigt höga. Jag blir förvånad eftersom det är sällan som den här typen av ärenden kommer upp. Jag tycker att HRF borde ha tagit upp det, vi har en så pass öppen dialog. Men det är klart att det handlar om upplevelser. Som platsombud har man ju en speciell roll där man kanske kan hamna i underläge gentemot sin arbetsgivare och inte vågar göra något. Vår målbild är att HRF som fack i alla led ska vara väl fungerande. Alla vinner på det. Det är den bild vi försöker kabla ut till våra medlemsföretag vid utbildningar, vid joursamtal och vid ärendehantering.
Har synen på de fackliga företrädarna förändrats?
– Nej, det har jag ingen bild av. Min känsla är att där det finns fackliga ombud ses dessa ofta som något positivt. Det är en tillgång att ha en lokal facklig motpart som har inblick i verksamheten. Det underlättar.
Finns det anledning att göra något annorlunda?
– Det handlar mycket om attityd och inställning. Om det finns arbetsgivare som ser alla företrädare för HRF som motståndare så är det vår uppgift att försöka vända på det. Vi kanske kan vara extra tydliga under utbildningarna, ärendehanteringen och i jouren med att en bra dialog med platsombuden är bra för verksamheten och för att den svenska modellen ska fungera.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.