Arbetslivsakuten DILEMMA

Vi tror att chefen tar droger!

Smusslandet, det ojämna humöret, den konstiga blicken, viktnedgången. Servitrisen Mika och några av kollegorna börjar bli säkra på att deras chef missbrukar droger. De tycker att situationen är obehaglig. Hur ska de hantera det?

Publicerad 18 maj 2020
Vi tror att chefen tar droger!
Är det ett drogmissbruk chefen har? Illustration: Mattias Käll

»Prata med chefen, även om det känns jobbigt«

Malin Strömberg, projektledare på Prevent

Malin Strömberg. Foto: Fredrik Beskow.

– Egentligen är det ingen skillnad på hur man hanterar ett sådant ärende om det är en chef eller en vanlig medarbetare.
Jag antar att de inte har pratat med sin chef, de kanske inte har haft modet att göra det. Och kanske är det inte deras sak att göra det. Om det är en stor arbetsplats kan det finnas en HR-avdelning eller ett skyddsombud som de kan prata med.
– Om det är en liten arbetsplats kanske det inte finns. I så fall är det chefens chef de ska gå till, om det finns en sådan. Och om det är ägaren det handlar om, då finns det inget annat än att konfrontera. Då måste de prata med den här personen.
– Men de ska inte säga: »Hej, vi misstänker att du drogar. Det känns inte bra.« I stället ska de berätta vad de ser, om viktnedgången, smusslandet och det ojämna humöret.

– Det låter som om personen har ett problem, men de vet faktiskt inte vad problemet är. Det kan ju vara så att hen har någon sjukdom som de inte har någon aning om. Deras roll är varken att vara psykolog eller läkare, de vill bara ha en fungerande arbetsplats att gå till.

– Jag tycker att de ska förbereda sig för samtalet, kanske skriva upp saker de ser för att kunna vara konkreta när de pratar med chefen. »När du kom in den måndagen i mars kändes det inte bra«, till exempel. Förhoppningsvis glider saker fram i ett sådant samtal.
Jag tycker inte att de ska strunta i att prata med chefen, även om det känns jobbigt. Om det nu är alkohol eller droger eller spelmissbruk vi pratar om, det är faktiskt sjukdomar.

– Saker kanske fungerar på jobbet just nu, men till slut kommer det med största säkerhet att ge konsekvenser för de anställda. Jag tycker att det också handlar om medmänsklighet, att vara vaksam för att någon annan inte mår bra.
Om de känner att de behöver hjälp kan de också vända sig till ett regionalt skyddsombud. De har jättestor erfarenhet av många olika saker.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här