Smusslandet, det ojämna humöret, den konstiga blicken, viktnedgången. Servitrisen Mika och några av kollegorna börjar bli säkra på att deras chef missbrukar droger. De tycker att situationen är obehaglig. Hur ska de hantera det?
»Prata med chefen, även om det känns jobbigt«
Malin Strömberg, projektledare på Prevent
– Egentligen är det ingen skillnad på hur man hanterar ett sådant ärende om det är en chef eller en vanlig medarbetare.
Jag antar att de inte har pratat med sin chef, de kanske inte har haft modet att göra det. Och kanske är det inte deras sak att göra det. Om det är en stor arbetsplats kan det finnas en HR-avdelning eller ett skyddsombud som de kan prata med.
– Om det är en liten arbetsplats kanske det inte finns. I så fall är det chefens chef de ska gå till, om det finns en sådan. Och om det är ägaren det handlar om, då finns det inget annat än att konfrontera. Då måste de prata med den här personen.
– Men de ska inte säga: »Hej, vi misstänker att du drogar. Det känns inte bra.« I stället ska de berätta vad de ser, om viktnedgången, smusslandet och det ojämna humöret.
– Det låter som om personen har ett problem, men de vet faktiskt inte vad problemet är. Det kan ju vara så att hen har någon sjukdom som de inte har någon aning om. Deras roll är varken att vara psykolog eller läkare, de vill bara ha en fungerande arbetsplats att gå till.
– Jag tycker att de ska förbereda sig för samtalet, kanske skriva upp saker de ser för att kunna vara konkreta när de pratar med chefen. »När du kom in den måndagen i mars kändes det inte bra«, till exempel. Förhoppningsvis glider saker fram i ett sådant samtal.
Jag tycker inte att de ska strunta i att prata med chefen, även om det känns jobbigt. Om det nu är alkohol eller droger eller spelmissbruk vi pratar om, det är faktiskt sjukdomar.
– Saker kanske fungerar på jobbet just nu, men till slut kommer det med största säkerhet att ge konsekvenser för de anställda. Jag tycker att det också handlar om medmänsklighet, att vara vaksam för att någon annan inte mår bra.
Om de känner att de behöver hjälp kan de också vända sig till ett regionalt skyddsombud. De har jättestor erfarenhet av många olika saker.