Arbetslivsakuten DILEMMA

Vi tror att chefen tar droger!

Smusslandet, det ojämna humöret, den konstiga blicken, viktnedgången. Servitrisen Mika och några av kollegorna börjar bli säkra på att deras chef missbrukar droger. De tycker att situationen är obehaglig. Hur ska de hantera det?

Publicerad 18 maj 2020
Vi tror att chefen tar droger!
Är det ett drogmissbruk chefen har? Illustration: Mattias Käll

»Prata med chefen, även om det känns jobbigt«

Malin Strömberg, projektledare på Prevent

Malin Strömberg. Foto: Fredrik Beskow.

– Egentligen är det ingen skillnad på hur man hanterar ett sådant ärende om det är en chef eller en vanlig medarbetare.
Jag antar att de inte har pratat med sin chef, de kanske inte har haft modet att göra det. Och kanske är det inte deras sak att göra det. Om det är en stor arbetsplats kan det finnas en HR-avdelning eller ett skyddsombud som de kan prata med.
– Om det är en liten arbetsplats kanske det inte finns. I så fall är det chefens chef de ska gå till, om det finns en sådan. Och om det är ägaren det handlar om, då finns det inget annat än att konfrontera. Då måste de prata med den här personen.
– Men de ska inte säga: »Hej, vi misstänker att du drogar. Det känns inte bra.« I stället ska de berätta vad de ser, om viktnedgången, smusslandet och det ojämna humöret.

– Det låter som om personen har ett problem, men de vet faktiskt inte vad problemet är. Det kan ju vara så att hen har någon sjukdom som de inte har någon aning om. Deras roll är varken att vara psykolog eller läkare, de vill bara ha en fungerande arbetsplats att gå till.

– Jag tycker att de ska förbereda sig för samtalet, kanske skriva upp saker de ser för att kunna vara konkreta när de pratar med chefen. »När du kom in den måndagen i mars kändes det inte bra«, till exempel. Förhoppningsvis glider saker fram i ett sådant samtal.
Jag tycker inte att de ska strunta i att prata med chefen, även om det känns jobbigt. Om det nu är alkohol eller droger eller spelmissbruk vi pratar om, det är faktiskt sjukdomar.

– Saker kanske fungerar på jobbet just nu, men till slut kommer det med största säkerhet att ge konsekvenser för de anställda. Jag tycker att det också handlar om medmänsklighet, att vara vaksam för att någon annan inte mår bra.
Om de känner att de behöver hjälp kan de också vända sig till ett regionalt skyddsombud. De har jättestor erfarenhet av många olika saker.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här