Nyheter ARBETSMILJÖ

Varning för exploderande ölfat

Ölfat av plast innebär stora risker för arbetstagarna. Faten riskerar att explodera, varnar Kent Jansson på Arbetsmiljöverket.

Publicerad 18 november 2019
Varning för exploderande ölfat
Trycksatta ölfat av plast kan skadas och explodera. Foto: Colourbox

Bara i Stockholm har det på senaste tiden skett två olyckor med plastfat. Faten har exploderat och skadat personalen, berättar arbetsmiljöinspektören Kent Jansson.
– I ett fall fick personen armen avslagen på två ställen. I det andra fallet exploderade ölfatet upp i ansiktet på personen, som hamnade på intensiven.

Kent Jansson tror att mörkertalet är stort när det gäller de här olyckorna.

– Det är förmodligen ren tur att inte fler skadats allvarligt.

Ölfat brukar vara gjorda av stål, men på senare tid har plastfat blivit vanligare. Inuti faten finns en påse som fylls upp med öl, vin eller läsk. Faten trycksätts för att det ska gå att få ut drycken.
– Faten tillverkas, fylls och flyttas. De kan få skador under hanteringen. Finns det en skada på plastfatet kan det explodera och fara iväg med en väldig fart, säger Kent Jansson.

Olyckorna har skett vid transport av fyllt ölfat och när faten skulle avluftas vid byte.

Anledningen till att man gått över till plastfat är enligt Kent Jansson att de är lättare, att de finns i flera storlekar och att de efteråt kan tryckas ihop till återvinning. Stålfaten kräver mer hantering, de ska tvättas och fyllas på.

Det finns sätt att minimera riskerna, säger Kent Jansson.
– Ett större bryggeri har ett system där faten fraktas i kartonger för att vara skyddade hela vägen. De har även behållare som man sätter ner faten i, innan de trycksätts.

Kent Jansson kommer att kontakta bryggeriernas branschorganisation. Arbetsmiljöverket, region Öst, funderar också på att göra inspektioner av arbetsplatser som kan tänkas hantera faten.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här