Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Var tredje tjänar nära minimilön i hotell- och restaurangbranschen

Ligger din lön nära avtalets lägsta? Det är du inte ensam om. I hotell- och restaurangbranschen har avtalslönerna störst genomslag. Ungefär var tredje anställd tjänar så nära minimilön att de berörs när avtalets minimilön höjs.

Publicerad 17 januari 2006

Avtalets minimilöner har ökat de senaste 10 åren. Särskilt för tjänsteyrken som inte kräver yrkeserfarenhet eller utbildning. Det har forskaren Per Skedinger kommit fram till.
Han har tagit fram en exempelperson, en 20-årig Västeråsbo utan utbildning och yrkeserfarenhet, och studerat vilken lön den personen skulle få enligt olika avtal.

Minimilönerna har ökat mest i Hotell- och restaurangs samt Handels avtal. Från mitten av 1990-talet har lägsta lönen ökat med 38 procent. Det motsvarar en ökning på mer än 20 kronor i timmen när man har tagit hänsyn till inflationen.
– Det är en bransch som är mer skyddad från internationell konkurrens och då har facket större möjlighet att driva upp minimilönen. Tjänsterna måste produceras och konsumeras här, säger Per Skedinger.

Avtalets minimilöner har stor betydelse i hotell- och restaurangbranschen. Genomsnittslönen är bara 18 procent högre än avtalets lägsta lön. I andra branscher är det en mycket svagare koppling mellan avtalets löner och vad de anställda verkligen tjänar. Det är låga lägstalöner i Metalls teknikavtal, men en genomsnittlig arbetare ligger 60 procent över minimilön.
– Tjänsteföretagen kan inte rationalisera. Branschen är arbetsintensiv, man kan inte ha maskiner som bäddar. Det leder till att man inte kan ha lika höga löner i tjänstesektorn, anser Per Skedinger.

Stora skillnader mellan avtalslön och genomsnittslön:
Exempelpersonen som restaurangarbetare:
Minimilön enligt avtal 80:65, genomsnittslön cirka 95 kronor.
Exempelpersonen som verkstadsarbetare:
Minimilön enligt avtal 73:06, genomsnittslön cirka 117 kronor.

Läs mer:
»Hur höga är minimilönerna« Per Skedinger. Institutet för
arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IUI.
http://www.ifau.se/templates/DatedPage.aspx?id=5341

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här