Nyheter LÖN

Var tionde har fel lön

Har du koll på hur mycket du ska tjäna? HRF har upptäckt att drygt 7 000 branschanställda går miste om 1 700 kronor varje månad.

Publicerad 6 mars 2020
Var tionde har fel lön
De felavlönade går miste om 1 700 kronor i månaden, enligt HRF:s uträkning. Foto: Johan11, Lightfield/Mostphotos

Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal har rätt till en viss lön. De som har yrken där det krävs utbildning eller mångårig erfarenhet tillhör lönegrupp 1, som har de högsta minimilönerna. Men många av dem får för låg lön. Det upptäckte Hotell- och restaurangfacket när de gick igenom statistiken som förbundet har tillsammans med Visita, och som omfattar drygt 75 000 individer.

– Det är 7 073 personer som är felavlönade. Nästan sju av tio är kvinnor, säger Susanne Bali, central ombudsman på HRF.

Siffrorna visar att den här gruppen går miste om 1 700 kronor i månaden, eftersom de inte får avtalets lägsta lön för sin befattning. Susanne Bali tror inte att könsfördelningen är en slump.

– Kvinnor är strukturellt diskriminerade. Det är olika illa i olika branscher och yrken, men kvinnor halkar generellt efter män.

Alla arbetsgivare är enligt lag skyldiga att göra en lönekartläggning varje år. Detta för att komma till rätta med osakliga löneskillnader.

Om lönegrupp 1

  • Lönegrupp 1 gäller för anställda med arbete som förutsätter gymnasial yrkesutbildning eller därmed jämförbar utbildning eller långvarig praktisk erfarenhet av kvalificerat yrkesarbete inom området.
  • I statistiken har HRF tittat särskilt på yrkesgrupperna kock, kallskänka, serveringspersonal, hovmästare, bartender, receptionist.
  • Enligt Gröna Riksavtalet med Visita ska lönegrupp 1 tjäna minst 134:10 kronor i timmen, eller 23 200 kronor per månad. För den med minst sex års yrkesvana gäller lägst 144:01 kronor per timme eller 24 914 kronor i månaden.

– Hur kan då fortfarande 7 000 personer vara felavlönade? Görs det ens lönekartläggningar? Jag tror faktiskt inte att någon arbetsgivare vill vara ojämställd. Men det är först när man får svart på vitt att kvinnor och män tjänar olika mycket som man inser att det förekommer lönediskriminering. Det är därför det är så viktigt med de här kartläggningarna, säger Susanne Bali.

Av statistiken kan man inte få fram vilka individer som är felavlönade. Därför vill Susanne Bali uppmana alla medlemmar att kolla så att de ligger rätt.

– Man ska inte behöva förhandla sig till sin minimilön. Om man hör av sig till oss hjälper vi till så att det blir rätt.

Hotell- och restaurangfacket kräver i avtalsrörelsen att de ska kunna se alla anställdas löner vid lönerevisionen, inte bara medlemmarnas. Då skulle felaktigheter av det här slaget kunna upptäckas.

– Vi måste slå vakt om medlemmarnas löner, så att de får det de har rätt till. Våra avtal utgör ju bara golvet för vad man ska tjäna. Det är fullt möjligt för arbetsgivarna att betala mer. Inte mindre, säger Susanne Bali.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här