Nyheter LÖN

Var tionde har fel lön

Har du koll på hur mycket du ska tjäna? HRF har upptäckt att drygt 7 000 branschanställda går miste om 1 700 kronor varje månad.

Publicerad 6 mars 2020
Var tionde har fel lön
De felavlönade går miste om 1 700 kronor i månaden, enligt HRF:s uträkning. Foto: Johan11, Lightfield/Mostphotos

Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal har rätt till en viss lön. De som har yrken där det krävs utbildning eller mångårig erfarenhet tillhör lönegrupp 1, som har de högsta minimilönerna. Men många av dem får för låg lön. Det upptäckte Hotell- och restaurangfacket när de gick igenom statistiken som förbundet har tillsammans med Visita, och som omfattar drygt 75 000 individer.

– Det är 7 073 personer som är felavlönade. Nästan sju av tio är kvinnor, säger Susanne Bali, central ombudsman på HRF.

Siffrorna visar att den här gruppen går miste om 1 700 kronor i månaden, eftersom de inte får avtalets lägsta lön för sin befattning. Susanne Bali tror inte att könsfördelningen är en slump.

– Kvinnor är strukturellt diskriminerade. Det är olika illa i olika branscher och yrken, men kvinnor halkar generellt efter män.

Alla arbetsgivare är enligt lag skyldiga att göra en lönekartläggning varje år. Detta för att komma till rätta med osakliga löneskillnader.

Om lönegrupp 1

 • Lönegrupp 1 gäller för anställda med arbete som förutsätter gymnasial yrkesutbildning eller därmed jämförbar utbildning eller långvarig praktisk erfarenhet av kvalificerat yrkesarbete inom området.
 • I statistiken har HRF tittat särskilt på yrkesgrupperna kock, kallskänka, serveringspersonal, hovmästare, bartender, receptionist.
 • Enligt Gröna Riksavtalet med Visita ska lönegrupp 1 tjäna minst 134:10 kronor i timmen, eller 23 200 kronor per månad. För den med minst sex års yrkesvana gäller lägst 144:01 kronor per timme eller 24 914 kronor i månaden.

– Hur kan då fortfarande 7 000 personer vara felavlönade? Görs det ens lönekartläggningar? Jag tror faktiskt inte att någon arbetsgivare vill vara ojämställd. Men det är först när man får svart på vitt att kvinnor och män tjänar olika mycket som man inser att det förekommer lönediskriminering. Det är därför det är så viktigt med de här kartläggningarna, säger Susanne Bali.

Av statistiken kan man inte få fram vilka individer som är felavlönade. Därför vill Susanne Bali uppmana alla medlemmar att kolla så att de ligger rätt.

– Man ska inte behöva förhandla sig till sin minimilön. Om man hör av sig till oss hjälper vi till så att det blir rätt.

Hotell- och restaurangfacket kräver i avtalsrörelsen att de ska kunna se alla anställdas löner vid lönerevisionen, inte bara medlemmarnas. Då skulle felaktigheter av det här slaget kunna upptäckas.

– Vi måste slå vakt om medlemmarnas löner, så att de får det de har rätt till. Våra avtal utgör ju bara golvet för vad man ska tjäna. Det är fullt möjligt för arbetsgivarna att betala mer. Inte mindre, säger Susanne Bali.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här