Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vanligare med skador hos spansktalande städare

En amerikansk studie visar att hotellstäderskor med ursprung i spansktalande länder löper två tredjedelar högre risk att drabbas av arbetsskador än sina kollegor.

Publicerad 15 januari 2010

Normal.dotm 0 0 1 216 1080 Hotellrevyn 22 8 1512 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

Kvinnliga hotellanställda med bakgrund i spansktalande länder råkar oftare ut för skador på jobbet än sina kollegor. Det är en av slutsatserna som en grupp amerikanska forskare drar efter att ha undersökt arbetsskador hos anställda på fem hotell.

Resultaten visar att kvinnliga hotellarbetare i allmänhet löper dubbelt så stor risk att skada sig på jobbet än sina manliga kollegor. Värst drabbade är städerskorna, men även inom den gruppen finns stora skillnader. Städerskor med ursprung i spansktalande länder, så kallade hispanics, har den högsta skadefrekvensen. 10,6 procent av dem gör sig illa på jobbet varje år. Det kan jämföras 5,5 procent bland de afroamerikanska städerskorna, 6,3 procent av de vithyade och 7,3 procent av de med asiatisk bakgrund.
– Dessa alarmerande resultat väcker många frågor om varför skadefrekvensen är så hög för kvinnor, hispanics och asiatiska hotellarbetare, säger forskaren Susan Buchanan till The New York Times.

Forskargruppen har inte undersökt vad dessa skillnader beror på, men det amerikanska hotellfacket Unite Here tror att det kan bero på att olika grupper av anställda får olika tunga arbetsuppgifter.
– Studien är ett förvånansvärt bevis på den ojämlika skadefrekvensen i hotellindustrin och man måste ställa sig frågan om inte diskriminerande arbetssätt spelar in, säger John W Wilhelm, ordförande för Unite Here.

Flest olyckor per städerska hade Hyatt-kedjan, medan Hilton-kedjan hade minst antal.

Studien "Occupational Injury Disparities in the U.S. Hotel Industry"och är gjord av bland andra forskare från University of Illinois at Chicago School of Public Health på uppdrag av Unite Here.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här