I september ska svenskarna rösta om Sverige ska gå med i valutaunionen EMU. Men för HRF har villrådigheten redan börjat: Ska facket ta ställning eller vara neutralt?
Åsikterna om EMU-medlemskap går isär inför vårens kongress. Hotell- och restaurangfackets avdelning i Halland tycker att facket ska ta ställning i frågan.
»Denna fråga berör medlemmarna på arbetsplatserna. Facket måste ha en åsikt om den nya valutan och unionen.« Så skriver avdelningen i en motion till kongressen.
Jönköpingsavdelningen tycker tvärtom: »Förbundet ska vara neutralt. Det är upp till medlemmarna att ta ställning.«
Ingen skriver att de vill att HRF ska vara för eller emot EMU, utan frågan handlar om facket över huvud taget ska ta ställning.
»Viktigast är att medlemmarna röstar, inte om de röstar ja eller nej,« säger flera som vill att HRF ska vara neutralt.
»Hur ska man få folk att rösta om förbundet inte har en åsikt? Det visar ju noll engagemang,« säger de som vill att facket ska ta ställning.
Vid förra folkomröstningen,om Sverige skulle gå med i EU, valde HRF att vara neutralt.
Så gör andra fack i EMU-frågan:
– Industrifackförbunden, som Metall har bestämt sig: De vill att Sverige ska gå med.
– Handels och flera andra fack är emot EMU.
– LO har krävt att buffertfonder ska skapas så att Sverige ska kunna stoppa arbetslösheten om det behövs, men det har regeringen sagt nej till. Nu är frågan om LO trots det ska ta ställning för ett ja i folkomröstningen.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.