Trakasserier från tredje man, till exempel gäster, är i stort sett oreglerat i lag och föreskrifter. Det vill en statlig utredning nu ändra på. HRF, som jobbat aktivt med frågan, tycker att det är bra, men otillräckligt.
I en utredning som presenterades för regeringen i förra veckan konstateras att trakasserier och sexuella trakasserier från tredje man inte riktigt omfattas av de lagar och regler vi har i dag.
I rapporten skriver utredarna att det är ”anmärkningsvärt att var femte ung kvinna i sitt arbete ska behöva utsättas för sexuella trakasserier från tredje man någon gång varje år, inte minst eftersom handlingarna oftast sker på arbetsplatsen, där arbetstagaren är skyldig att vara för att utföra sina arbetsuppgifter.”
Utredaren föreslår därför att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att ta fram konkreta föreskrifter om hur arbetsgivare ska agera för att skydda sina anställda.
Det här är OSA och SAM
- OSA står för organisatorisk och social arbetsmiljö, som är en föreskrift från Arbetsmiljöverket. Det handlar om rätten till god arbetsmiljö och hur man förebygger ohälsa på arbetsplatsen. Bland annat lyfts ämnen som stress, mobbning, delaktighet och arbetsbelastning.
- SAM är systematiskt arbetsmiljöarbete, också en föreskrift från Arbetsmiljöverket, som handlar om att arbetsgivare och arbetstagare tillsammans jobbar med arbetsmiljön hela tiden. I arbetet ingår att riskbedöma och åtgärda faktorer som skulle kunna leda till problem.
– Det är väl ungefär det som vi krävde av Visita i avtalsförhandlingarna förra året. Vi sade att man måste göra något åt det här, och att arbetsgivarna borde ta samma ansvar som med sexuella trakasserier mellan arbetskamrater, säger Per Persson, Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare.
Avtalsförhandlingarna resulterade i en arbetsgrupp som ska jobba med de här frågorna, och också ta hänsyn till vad som kommer fram av utredningen.
Per Persson är osäker på om nya och omarbetade föreskrifter samt en ändring i diskrimineringslagen, som också förtydligar arbetsgivarens ansvar, är tillräckligt.
– Från att vara helt oreglerat, vilket det faktiskt är i dag, blir det här en uppstramning. Men jag tror inte att det kommer räcka. Våra arbetsgivare kan inte det här med OSA och SAM. När den bristen på kunskap finns kommer det här inte hjälpa. Det hänger på att våra skyddsombud och regionala skyddsombud trycker på.