Efter ett stökigt år blev Lucio Petrin uppsagd på grund av arbetsbrist. Men allt gick inte rätt till. Med HRF:s hjälp har han nu fått mer än 100 000 kronor.
Det blev inte riktigt som de hade tänkt sig. Lucio Petrin och hans fru Monica skulle flytta till hennes hemland Sverige efter många år i Italien. De såg framför sig att de skulle starta en egen restaurang någonstans i Skåne.
Lucio hade jobbat i 30 år på banken som förvaltade deras sparade pengar. Men banken var ingen säker plats för deras besparingar, skulle det visa sig.
– Inte ens jag, som jobbade där, visste att de var nära konkurs. Plötsligt var pengarna borta.
De fick tänka om och flyttade till Landskrona. Lucio sökte restaurangjobb och Monica började utbilda sig till lärare, samtidigt som hon jobbade extra.
Chefen drog ner våra timmar. Jag sade till henne att kolla upp det där med permittering.
Hösten 2015 började Lucio jobba som servitör på en italiensk restaurang i Malmö. Det flöt på, tills pandemin gjorde entré.
– Chefen drog ner våra timmar. Jag sade till henne att kolla upp det där med permittering, men det hände inget. Eftersom det var i början av pandemin så hade alla tålamod.
Sommaren 2020 såg det bra ut igen. Gästerna strömmade till och Lucio jobbade heltid igen. Han fick också ansvara för lunchen och ägna sig åt matlagning, som han älskar och är bra på, enligt Monica.
Efter sommarmånaderna hände det igen. Personalen fick färre timmar, men ingen permittering.
– Då satte jag ned foten. Jag sade ”du kan inte bara dra ned, du får kolla upp det här med permittering”.
Efter tre dagar ringde jag och frågade, på skämt, om jag skulle jobba mer.
Det tog ett tag, men i november blev Lucio och hans kollegor permitterade.
Trots den minskade arbetstiden var det lite att göra. Vid ett tillfälle skickade chefen hem Lucio och sade att hon skulle ringa när han behövde komma in igen.
– Efter tre dagar ringde jag och frågade, på skämt, om jag skulle jobba mer över huvud taget.
Då blev han uppsagd.
– Jag ringde HRF. Ombudsmannen Andreas var väldigt engagerad.
Här gjorde arbetsgivaren fel
- Fel uppsägningstid. ”Med tanke på hur länge Lucio hade varit anställd skulle han ha två månaders uppsägningstid, men arbetsgivaren hade bara gett honom en.”
- Brott mot mbl, medbestämmandelagen. ”Det fanns visserligen inget kollektivavtal på arbetsplatsen, men Lucio är medlem i facket. När det rör uppsägning är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling med facket som den anställde är medlem i.”
- Fel semesterersättning. ”Arbetsgivaren hade betalat ut semesterersättningen månadsvis, trots att Lucio var tillsvidareanställd.”
Enligt Hotell- och restaurangfackets ombudsman Andreas Johansson i Malmö hade arbetsgivaren gjort sig skyldig till brott mot mbl, medbestämmandelagen, när hon inte förhandlade uppsägningen med facket.
Dessutom hade Lucio fått för kort uppsägningstid om man lade ihop all anställningstid hos arbetsgivaren.
Han hade också fått fel semesterersättning.
När man inte kunde enas i förhandlingar gick HRF vidare till tingsrätten.
I höstas kom domen. Den tidigare arbetsgivaren dömdes att betala det hon var skyldig Lucio Petrin, 107 000 kronor.
– Jag begärde inget som jag inte hade rätt till. Jag är glad att jag fick rättvisa.
Nu jobbar Lucio helger i Lund, och har precis börjat på en ettårig utbildning till köksbiträde.
– Utbildningen till kock var för lång. Jag hoppas att jag kan visa vad jag kan sedan när jag får ett jobb, så att det kan leda till en kocktjänst.