Nyheter arbetsmiljö

Unga män mest olycksdrabbade

Unga män skadar sig mest på jobbet. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är anställda på skidanläggningar, visar Arbetsmiljöverkets nya arbetsskadestatistik.

Publicerad 29 maj 2019
Unga män mest olycksdrabbade
Unga anställda på skidanläggningar är extra skadedrabbade, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Foto: Colourbox
Ann Ponton Klevestedt. Foto: Arbetsmiljöverket

Förra året anmäldes nästan 120 000 arbetsskador till Arbetsmiljöverket. Av dem var 35 000 arbetsolyckor som lett till frånvaro från jobbet. Mest drabbade av sådana olyckor är män i åldern 16-24 år, som har cirka 50 procent högre risk att drabbas.
– En förklaring är att de oftare finns i riskdrabbade yrken och branscher, men det vi har sett under de senaste åren är att riskkvoten ökar med tiden, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Även unga kvinnor har en något högre risk att drabbas, visar statistiken.

Till de mest olycksdrabbade arbetsplatserna, sett till antalet olyckor per 1 000 unga anställda, hör skidanläggningar.
– Det kanske inte är så många anställda, men det är inga roliga olyckor. Man klämmer sig och kommer i vägen för liftar och annat, säger Ann Ponton Klevestedt.

Heli Aarnipuro
Heli Aarnipuro. Foto: Arbetsmiljöverket

Ett av Arbetsmiljöverkets pågående tillsynsprojekt handlar just om ungas arbetsmiljö. Under året ska inspektörerna titta extra på hotell, restauranger, campingar och detaljhandeln, berättar projektledare Heli Aarnipuro.
– Vi ska titta på hur arbetsstället introducerat unga med tanke på att de är mindre erfarna, att de är nya på jobbet, att de kanske inte är lika riskmedvetna som dem som har jobbar längre.

Ett problem som inspektörerna ser är att det kanske inte finns erfaren personal som kan introducera de nyanställda. Man har inte tid att lära dem arbeta på rätt sätt. Och att vara ny på jobbet är en arbetsmiljörisk i sig, säger Heli Aarnipuro.
– Det finns forskning som tyder på att det är 4-6 gånger högre risk att råka ut för en arbetsolycka under det första året på ett nytt ställe. Och unga anställda är ofta vikarier eller bemanningsanställda och går från kundföretag till kundföretag. Det kan vara en av orsakerna till att de råkar ut för olyckor.

Heli Aarnipuro säger också att yrkesutbildningarna skulle kunna bli bättre på att förbereda sina elever för arbetslivet.
– Det finns brister. Exempelvis är det många yrkeslärare som inte har kunskaper av arbetsmiljölagstiftningen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här