Nyheter sommarjobb

Unga luras på arbetstimmar

Solskensavtal, uppsägningar och lön. Det är vad unga sommarjobbare har frågor om, enligt Fackets hjälptelefon.

Publicerad 8 augusti 2018
Unga luras på arbetstimmar
Många sommarjobbare får ändringar i schemat beroende på kundtillströmningen, berättar Ola Palmgren. Foto: Maria Groth/Mostphotos, Privat

De flesta som ringer till LO:s hjälptelefon jobbar inom restaurang- och kaféverksamhet, som har många säsongsanställda. Frågor om arbetstid är absolut vanligast.
– Det är jättemånga som hör av sig som har fått ett schema men som får besked att de kan gå hem, jobba kortare dagar eller inte behöver komma in på schemalagd tid, för att det inte finns så mycket att göra, säger Ola Palmgren på Fackets hjälptelefon.

Tyvärr har vi haft en hel del som ringer och gråter.

/blockquote>

Han menar att det är en typ av solskensavtal, som inte har så mycket att göra med vädret, utan snarare med kundtillströmningen.
Många hör också av sig och undrar över hur snabbt de kan komma ifrån en arbetsplats de inte trivs på.
– Tyvärr har vi haft en hel del som ringer och gråter och undrar vad de ska göra, om de kan sjukskriva sig under uppsägningstiden.

Det här gäller

  • Om du har fått ett schema har du rätt att jobba de timmar som angetts. En schemaändring ska göras minst två veckor i förväg. Informera din chef om att du tänker jobba enligt schemat.
  • Om du vill säga upp dig har du i regel alltid en uppsägningstid. Det ska stå i ditt anställningsavtal eller kollektivavtal hur lång den är.

Gemensamt för sommarjobbarna som ringer hjälptelefonen är att de ofta saknar anställningsbevis, eller har bristfälliga sådana.
– Det är ett problem att så många inte är med i facket. Det gör det svårt för oss att hjälpa dem på något annat sätt än att tala om vad som gäller. Många unga är förundrade över att det inte finns en myndighet eller liknande som ser till att arbetsgivare sköter sig.

I den bästa av världar hör de unga av sig innan de skriver på ett anställningskontrakt, för att försäkra sig om att det man undertecknar är schyst. Men de som gör det är lätträknade.
– Vi har haft ett sådant samtal på hela sommaren, säger Ola Palmgren, som betonar att de flesta arbetsgivare trots allt är schysta.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här