Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Unga har inte råd att vara med i a-kassan

En ny rapport visar att unga och människor med liten inkomst valt bort a-kassan i större utsträckning än vad som tidigare varit känt.

Publicerad 13 september 2010

I slutet av juni i år stod en tredjedel av arbetskraften utanför a-kassan. En stor grupp som tvingats lämnat a-kassorna är unga personer. Det visar en ny rapport som docent Anders Kjellberg vid Lunds universitet har gjort. De resultat som tidigare presenterats har visat på att de som lämnat kassorna är människor som är nära pensionsåldern eller är förmögna.
– Bilden av de som lämnat a-kassorna har blivit felaktig för att inte säga falsk. En av de största grupperna som lämnat är de unga och de med låg inkomst, säger Anders Kjellberg.

Han har undersökt a-kassornas medlemstapp mellan 2006 och 2008. Resultatet visar att en av de största grupperna som lämnat a-kassan är 16-34-åringarna. År 2008 var bara 55 procent med i a-kassan, att jämföra med 68 procent år 2006.
– A-kassornas minskade medlemsantal påverkas inte bara av dem som lämnar utan också av dem som väljer att inte gå med, säger Anders Kjellberg.

Rapporten visar också att det är de med låga inkomster som inte haft råd att vara med. Till exempel hade sex av tio som lämnade a-kassorna under perioden en månadsinkomst som var lägre än 20 000 kronor i månaden.

HRAK är en av de kassor som drabbats hårdast, men också Handels, Fastighets och Transport hör till dem som tappat många medlemmar. Dessa kassor har också de högsta avgifterna och yrkesgrupperna har låga löner.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här