Nyheter

Unga anställdas ohälsa under lupp

Finns det samband mellan den ökande psykiska ohälsan hos unga arbetare och deras arbetsmiljö? Det ska forskare vid KI ta reda på, inom ramen för ett nytt forskningsprogram bekostat av Afa Försäkring.

Publicerad 25 januari 2019
Unga anställdas ohälsa under lupp
Ett av forskningsprojekten ska undersöka om det finns samband mellan den psykiska ohälsan hos unga arbetare och deras arbetsmiljö. Foto. Istockphoto
Emma Björkenstam. Foto: KI

Sammanlagt får åtta forskningsprojekt 40 miljoner kronor från Afa Försäkring. Alla handlar om unga anställda och deras hälsa.
– Tidigare forskning om unga på arbetsmarknaden är relativt begränsad och det saknas kvalitativa studier. Statistik från vår skadedatabas visar att psykisk ohälsa och långa sjukskrivningar har ökat på senare år i den yngre åldersgruppen, säger Susanna Stymne Airey, chef för forskningsenheten på Afa Försäkring.

Emma Björkenstam, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet, leder ett av projekten. Hon ska studera samband mellan psykisk ohälsa, sjukfrånvaro och arbetsmiljö hos unga arbetare i privat sektor.
– Under lång tid har vi sett en ökning av psykisk ohälsa hos unga, framför allt när det gäller depression, ångestsyndrom och stressrelaterade diagnoser. Det finns flera möjliga orsaker, förmodligen är det en kombination. Men man har också lyft fram arbetsmiljön som en potentiell orsak, säger hon.

Projektet, som ska pågå i fyra år, består av flera olika studier. Bland annat ska forskarna följa hälsan hos en grupp unga anställda i arbetaryrken, för att titta efter mönster i sjukskrivningar och diagnoser.

Förhoppningen är att resultaten dels ska kunna användas till att förebygga risker i arbetsmiljön, och dels för att bättre kunna hjälpa unga som drabbas av psykiska diagnoser, säger Emma Björkenstam.
– Vi förväntar oss att kunna identifiera riskgrupper, så att man bättre kan rikta interventionerna. Det är så viktigt att fånga upp de här individerna.

Andra studier i forskningsinsatsen

  • Säker ledare – ett samverkansprojekt för att förbättra säkerhetsledarskap och säkerhetskultur i bygg- och anläggningsindustrin. Martin Grill, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet.
  • Onboarding version 2.0: Strategier för att förebygga negativa konsekvenser av stress hos unga vuxna. Petter Gustavsson, professor i psykologi vid Karolinska Institutet.
  • Återgång i arbete och sjukskrivningsmönster efter en arbetsskada bland unga. Ritva Rissanen, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet.
  • Hyperaktivitetsstörningar bland unga vuxna inom privat sektor – hur påverkar diagnos och medicinering senare arbetsanknytning och sjukfrånvaro? Magnus Helgesson, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet.
  • Unga chefers förutsättningar: Att leda med och mot god arbetsmiljö och hälsa. Susanne Tafvelin, docent i psykologi vid Umeå universitet.
  • Ett hållbart arbetsliv för unga vuxna – ledarskap, lärande och osäkerhet. Erika Wall, docent i sociologi vid Mittuniversitetet.
  • Visst vill jag vara chef! En studie av unga chefer ur ett individ- och organisationsperspektiv. Christina Björklund, docent i ekonomisk psykologi vid Karolinska Institutet.
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här