Finns det samband mellan den ökande psykiska ohälsan hos unga arbetare och deras arbetsmiljö? Det ska forskare vid KI ta reda på, inom ramen för ett nytt forskningsprogram bekostat av Afa Försäkring.
Sammanlagt får åtta forskningsprojekt 40 miljoner kronor från Afa Försäkring. Alla handlar om unga anställda och deras hälsa.
– Tidigare forskning om unga på arbetsmarknaden är relativt begränsad och det saknas kvalitativa studier. Statistik från vår skadedatabas visar att psykisk ohälsa och långa sjukskrivningar har ökat på senare år i den yngre åldersgruppen, säger Susanna Stymne Airey, chef för forskningsenheten på Afa Försäkring.
Emma Björkenstam, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet, leder ett av projekten. Hon ska studera samband mellan psykisk ohälsa, sjukfrånvaro och arbetsmiljö hos unga arbetare i privat sektor.
– Under lång tid har vi sett en ökning av psykisk ohälsa hos unga, framför allt när det gäller depression, ångestsyndrom och stressrelaterade diagnoser. Det finns flera möjliga orsaker, förmodligen är det en kombination. Men man har också lyft fram arbetsmiljön som en potentiell orsak, säger hon.
Projektet, som ska pågå i fyra år, består av flera olika studier. Bland annat ska forskarna följa hälsan hos en grupp unga anställda i arbetaryrken, för att titta efter mönster i sjukskrivningar och diagnoser.
Förhoppningen är att resultaten dels ska kunna användas till att förebygga risker i arbetsmiljön, och dels för att bättre kunna hjälpa unga som drabbas av psykiska diagnoser, säger Emma Björkenstam.
– Vi förväntar oss att kunna identifiera riskgrupper, så att man bättre kan rikta interventionerna. Det är så viktigt att fånga upp de här individerna.
Andra studier i forskningsinsatsen
- Säker ledare – ett samverkansprojekt för att förbättra säkerhetsledarskap och säkerhetskultur i bygg- och anläggningsindustrin. Martin Grill, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet.
- Onboarding version 2.0: Strategier för att förebygga negativa konsekvenser av stress hos unga vuxna. Petter Gustavsson, professor i psykologi vid Karolinska Institutet.
- Återgång i arbete och sjukskrivningsmönster efter en arbetsskada bland unga. Ritva Rissanen, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet.
- Hyperaktivitetsstörningar bland unga vuxna inom privat sektor – hur påverkar diagnos och medicinering senare arbetsanknytning och sjukfrånvaro? Magnus Helgesson, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet.
- Unga chefers förutsättningar: Att leda med och mot god arbetsmiljö och hälsa. Susanne Tafvelin, docent i psykologi vid Umeå universitet.
- Ett hållbart arbetsliv för unga vuxna – ledarskap, lärande och osäkerhet. Erika Wall, docent i sociologi vid Mittuniversitetet.
- Visst vill jag vara chef! En studie av unga chefer ur ett individ- och organisationsperspektiv. Christina Björklund, docent i ekonomisk psykologi vid Karolinska Institutet.