Ett nytt år står för dörren. Så här tänker några HRF:are om arbetsmarknaden, ekonomin och nya löner 2023.
”Kommer nog fortfarande vara svårt att hitta nya kollegor”
Stefan Creutz Holmgren, service host, Scandic:
Arbetsmarknaden:
– Det beror helt och hållet på den lågkonjunktur vi snart är inne i och hur våra kunder reagerar. Oftast brukar företag dra i nödbromsen direkt, men denna gång gör de inte det.
Det kan bero på att man fortsätter med hybridmöten och de resor, möten och övernattningar man nu gör är nödvändiga. Därför tror jag inte att många kommer bli arbetslösa.
– Dock kommer det nog fortfarande vara svårt att hitta nya kollegor. Under en lång tid har det varit ont om kockar, men nu är det ont om alla yrkesgrupper förutom städ. Så länge vi har en låg lönenivå kommer vi ha svårt att locka över personer från andra branscher.
Avtalsrörelsen:
– Då HRF har ett lågt medlemsantal är det svårt att sätta emot arbetsgivarsidan. Det tråkiga är att många har åsikter om facket, men förstår inte hur viktigt det är att de är medlemmar. Att bara åka snålskjuts blir just snålt i lönekuvertet.
Ökande kostnader slår hårdare mot oss.
Privatekonomin:
– Med tanke på att de flesta arbetsgivare ser miniminivån i kollektivavtalet som maxnivå tillhör vi låginkomsttagarna. Ökande kostnader slår hårdare mot oss. För de allra flesta kommer det bli tufft.
Vad ser du fram emot?
– Efter 33 år i vår härliga och galna bransch så vet jag att allt går upp och ner beroende på arbetsgivarens plånbok.
Nästa år får vi bida vår tid och väntar på nästa högkonjunktur och då vet man att det blir renoveringar, nya uniformer, utbildningar och alla andra nysatsningar som man just nu kan drömma om.
– Privat passar det mig perfekt, för då kan jag satsa på att förverkliga en stor dröm. I februari kommer en valp flytta hem till mig.
Med skräckblandad förtjusning har jag bestämt att både som singel och skiftarbetare att det ska gå. Valde en dvärgtax för att kunna resa enkelt med den och inte skrämma gästerna när den sitter i dörrhålet till back office och snällt tittar ut.
Tina tror att avtalsrörelsen blir tuff
Tina Jönsson, kokerska och servitris, Gourmetspecialisterna Eslöv:
Arbetsmarknaden:
– Jag är för första gången sedan jag började i branschen orolig för mitt eget jobb. Nu har jag i och för sig en trygg anställning, men jag tänker på alla unga som inte har det.
Jag tror att nästa år blir värre än under covid faktiskt. Jag var själv permitterad då. Grejen är att företagen klarade pandemin för de fick stöd från staten. Det får de inte nu, så jag blir faktiskt orolig över hur det kommer att bli. I somras gick det bra, då kände vi ”Yes!”. Så kom den här smällen.
Avtalsrörelsen:
– Det är alltid tufft. Inte ens när företagen går bra vill de ge några extra pengar. Jag tror att de som ska jobba med avtalsrörelsen får det jättetufft, stackarna.
Privatekonomin för medlemmarna:
– Den tror jag blir sämre. Allt blir dyrt. Bara att handla toalettpapper har blivit dubbelt så dyrt. Tanka bilen är dyrt och elen är dyr. Vi är ju inga höginkomsttagare så jag tror att det blir ett jättetufft år för många. Personligen är jag jätteglad att vi inte är en småbarnsfamilj.
Jag tror att vi kommer att se att människor sparar in.
Hotell- och restaurangbranschen:
– Jag tror inte att folk kommer att lägga pengar på att gå ut och äta eller sova på hotell när allt blir så dyrt. Man måste se till att ha mat på bordet först och främst. Allt går ju upp i pris. Vi bor i Skåne, så vi betalar ju mycket mer för elen än alla andra.
Och vår bransch använder mycket el, så jag tror att vi kommer att drabbas hårt. Vi har inte märkt det än på julborden, men jag tror att vi kommer att se att människor sparar in när deras reserver är förbrukade.
Vad ser du fram emot nästa år?
– Jag vågar knappt hoppas på något. Jag har en del saker som jag inte vågar säga, för då är jag rädd att jinxa det. Annars hoppas jag mest att detta snart är över.
Alejandro ser möjligheter med alla unga i branschen
Alejandro Quezada, ombudsman, avdelning Mälardalen:
Arbetsmarknaden:
– Två viktiga händelser börjar man lägga bakom sig, nya las med omställningssystemet samt hyperrörligheten under sommaren. En del av våra medlemmar har hittat sina drömjobb och andra börjar fundera på vad de vill göra i framtiden, i och med att omställningsstudiestödet införts.
Avtalsrörelsen:
– Min känsla är att den kommer skapa större engagemang bland våra medlemmar, beroende på hur opinionsbildningen från oss i LO-kollektivet utformas. Ett utmärkt läge att folkbilda!
De arbetande fattiga kommer att bli ännu fler.
Privatekonomin för medlemmarna:
– Oerhört tuff. De allra flesta av våra medlemmar ligger långt efter i sin löneutveckling, sett till vad inflationen ligger på. De arbetande fattiga kommer att bli ännu fler.
På en del arbetsplatser i mitt område har medlemmar sagt upp sig, då transportkostnaden har stigit så pass att det är mer lönsamt att gå ner i lön och ta ett jobb närmare hemmet.
Hotell- och restaurangbranschen:
– De många ungdomarna, troligtvis fler än vanligt med tanke på alla erfarna som lämnade sina jobb i samband med pandemin, står för en attitydförändring till arbete, anställning och att engagera sig kollektivt.
Här har de unga en utmärkt chans att påverka för förändring och förbättring, i och med att de tar över en del ledande positioner. Där har vi i HRF vår chans att organisera och hållas aktiv som förening.
Vad ser du fram emot, yrkesmässigt eller privat?
– Några dagars ledighet, dans, och att kunna läsa klart Pierre Schoris självbiografi. Superspännande! Yrkesmässigt, taggar jag för en avtalsrörelse som kan bli historisk.