Nyheter brandsäkerhet

”Tror gästerna utgår från att hotellet är helt brandsäkert”

Bara runt två procent av Sveriges hotell och vandrarhem är brandcertifierade. – Tyvärr tror jag att det finns en okunskap hos många hotellägare, säger brand­ingenjör Hans Andersson.

Publicerad 1 mars 2018
”Tror gästerna utgår från att hotellet är helt brandsäkert”
Scandic Växjös certifikat på engelska och svenska. Foto: Mats Samuelsson
Hans Andersson. Foto: Brandskyddsföreningen

År 2004 inträffade en allvarlig brand på Hotell Borgholm. Två gäster omkom och flera personer skadades. En utredning visade att det fanns brister i brandsäkerheten. Bland annat saknade personalen nödvändig utbildning och brandlarmet hade ett tekniskt fel.
Det var efter den tragiska branden på Hotell Borgholm som brandcertifieringen togs fram. Men sedan den infördes har bara runt två procent av Sveriges hotell och vandrarhem, 56 stycken, certifierat sig.

Hans Andersson på Brandskyddsföreningen menar att en av de viktigaste delarna i certifieringen är utbildning för personalen.
– De kan påpeka en brandrisk innan faran är framme. Vid en brand är det också oerhört viktigt att personalen är medveten om vad de ska göra, och att det kan gå väldigt fort.

Varje år rycker räddningstjänsten ut till drygt 100 bränder på hotell och pensionat runt om i Sverige. Men enligt Hans Andersson kan antalet faktiska bränder vara långt fler än vad som syns i statistiken.

Tre fakta om certifieringen

  • Brandcertifieringen heter »Brandskyddat hotell«.
  • Den har tagits fram av Brandskyddsföreningen och Visita i dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
  • Certifieringen utgörs av 65 punkter som bland annat inkluderar utbildning för personalen, besiktning av utrymningslarm och kontroll av rutiner.

– Den siffran skulle höjas rejält om alla mindre bränder fanns med. Det är många bränder som stoppas innan det gått så långt att räddningstjänsten gör en insats.

Varför tror du att så få hotell i Sverige valt att brandcertifiera sig?
– Tyvärr tror jag att det finns en okunskap hos många hotellägare. Det finns inte heller någon efterfrågan från hotellgästerna. Jag tror att gästerna utgår från att hotellet de bor på är helt brandsäkert. Men så behöver det inte alltid vara.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här