Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Trepartssamtal om jobb för nyanlända

Det tar för lång tid för nyanlända flyktingar att komma in på arbetsmarknaden. För att hitta snabbare vägar till jobb bjuder regeringen nu in fack och arbetsgivare till samtal. HRF välkomnar initiativet.

Publicerad 19 februari 2015
inlinebild
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

De närmaste åren väntas antalet människor som söker asyl i Sverige öka stadigt. Många som kommer hit är unga i början av sitt arbetsliv, och ofta med en utbildning i bagaget. Men trots detta tar det alldeles för lång tid innan de har etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
– I dag tar det väldigt lång tid. Många personer har hela eller stora delar av sitt arbetsliv framför sig. Det betyder att vinsten av att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden är naturligtvis väldigt stor, både för individen och för Sverige. 

För att komma tillrätta med detta föreslår regeringen nu en rad reformer. En av dem är att skapa så kallade snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända. Ansvaret för att ta fram dessa ska ligga på fack och arbetsgivare i de olika branscherna.
– Regeringen kommer nu att bjuda in till trepartssamtal. Parterna erbjuds att utforma snabbspår för just sin bransch eller sitt yrke. Sedan kommer man överens med regeringen om vem som ska stå för vad, säger Ylva Johansson. 

Exempel på insatser som kan behövas är validering av kunskap och betyg, kompletterande utbildningar eller språkstödjare på arbetsplatserna. Att ta tillvara på de nyanländas redan befintliga kompetens är en viktig nyckel, säger Ylva Johansson.
– Många hamnar i yrken som är långt under deras kompetensnivå där man inte utnyttjar den erfarenhet,kompetens och utbildning som man har med sig när man kommer till Sverige. Det är ett slöseri att göra så. 

Samtal har redan förts med de flesta av arbetsmarknadens avtalsslutande parter. Hotell- och restaurangbranschen hör till de mest intresserade.
– Hotell- och restaurang har uttryckt ett stort intresse, både från arbetsgivarsidan och den fackliga sidan. Många personer som kommer hit har jobbat inom hotell- och restaurang, som servitör eller kockar, och man vill gärna hitta ordnade vägar in med validering och kompletterande utbildning.

Det håller Therese Guovelin, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, med om.
– Det är positivt att vi som part får vara med och utforma validering och snabbspår så att det passar just vår bransch. Det är akut brist på kockar och en alldeles för hög personalomsättning i branschen. 

Tanken är att samtalen ska inledas inom kort, i första skedet med centralorganisationerna.  

Fakta: Satsningar på utbildning, bostäder och föreningar

Andra delar i regeringens reformpaket är satsningar på fler bostäder, mer pengar till skola och föreningsliv, samt att stödja kommunerna i mottagandet av asylsökande.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här