Det är inte troligt att fler unga skulle få jobb för att äldre väljer att pensionera sig tidigare. Det visar en analys som forskare på IFAU har gjort.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög, sett ur både ett historiskt och internationellt perspektiv. Samtidigt höjs röster för att pensionsåldern bör höjas i takt med att vi blir friskare och lever allt längre. Frågan är vad som händer med ungas situation på arbetsmarknaden när allt fler väljer att stanna kvar i arbetet längre. Svaret är: inget alls, menar Anders Forslund, professor i nationalekonomi och forskare på IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
– Slutsatsen jag kan dra är att inget tyder på att tidig pension gör det lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden. Sannolikt har det ingen effekt alls, sade Anders Forslund när han presenterade analysen under ett seminarium på SNS, Studieförbundet Näringsliv och samhälle.
I stället, menar han, anpassar sig arbetsmarknaden till arbetsutbudet. Det vill säga att ju fler som söker jobb, desto fler arbetstillfällen blir det.
– Hur lätt det är att anställa avgör viljan hos arbetsgivarna att rekrytera. Och när fler söker jobb är det lättare och billigare att anställa, sade Anders Forslund.
Som exempel tar han studier från andra länder, bland annat från Miami på den amerikanska ostkusten. I augusti 1980 tilläts kubanska medborgare för en kort period att lämna landet. En månad senare hade cirka 125 000 kubaner landstigit för att bosätta sig i Miami. Följden blev att stadens arbetskraft plötsligt ökat med omkring 7 procent. Detta fick dock, enligt studien, ingen effekt på varken arbetslöshet eller lönenivåer i Miami.
Dessutom är unga och äldre på arbetsmarknaden inte utbytbara, säger Anders Forslund.
– Unga och gamla är inte substitut för varandra. Äldre har mer arbetsplatsspecifika färdigheter som är värdefulla.
För att komma åt ungdomsarbetslösheten krävs andra åtgärder än att skynda på pensionsavgångarna, menar Anders Forslund. Det handlar till exempel om att fokusera insatserna på de grupper som står längst från arbetsmarknaden.
– Man ska komma ihåg att det är en liten grupp som har de största problemen. Det handlar till stor del om dem som inte får ett fullständigt gymnasiebetyg. Det är inte ett problem att vara ung, utan att vara ung och lämna utbildningssystemet utan adekvata betyg.
Fakta: IFAU och SNS
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, är ett forskningsinstitutet under Arbetsmarknadsdepartementet. IFAU:s uppdrag är att utvärdera och följa upp förändringar och funktionssätt på arbetsmarknaden och inom utbildningsväsendet.
Studieförbundet Näringsliv och samhälle, SNS, är en oberoende ideell förening som arbetar för att föra samman forskare med beslutsfattare i politik, näringsliv och förvaltning.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.