Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Svenskt svartjobb över snittet i EU

Ungefär var tionde EU-medborgare har betalat svart för varor eller tjänster och nästan var tjugonde har arbetat svart det senaste året. Det visar en ny undersökning från EU-kommissionen. Svenskarna ligger över snittet, både när det gäller att betala och arbeta svart.

Publicerad 10 april 2014
Svenskt svartjobb över snittet i EU
Servering är ett vanligt "oredovisat arbete" bland EU-medborgarna. Foto: Colourbox

Medborgare i 28 EU-länder har svarat på EU-kommissionens enkät kring svartarbete samt köp av svarta varor och tjänster. Undersökningen visar att attityderna varierar i Europa. Bland greker, holländare och letter svarar ungefär 30 procent att de betalat svart för varor eller tjänster det senaste året. Bland polacker och tyskar är det bara ungefär 5 procent som säger samma sak. 

Även när det gäller att arbeta svart hamnar holländare och letter i topp. Bland dem säger drygt var tionde säger att de svartarbetat det senaste året. Minst fuskbenägna är malteser, italienare och cyprioter, bara någon procent av dem erkänner svartarbete.
– Svartarbete utsätter inte bara arbetare för farliga arbetsförhållanden och låga löner utan undanhåller också viktiga skatteintäkter vilket underminerar socialsystemet, skriver EU-kommissionären László Andor i ett pressmeddelande. 

Svenskarna hamnar över EU-genomsnittet i undersökningen, både när det gäller att arbeta och betala svart. 16 procent av svenskarna säger sig ha betalat svart och 7 procent att de själva har arbetat svart det senaste året. Svenskarna verkar dock ha ändrat attityd något de senaste åren. Förra gången undersökningen gjordes, år 2007, var det fler som både svartarbetade och betalade svart. 

De vanligaste oredovisade arbetena var reparationer, renoveringar, trädgårdsskötsel och städning. Men även servering hamnar högt. 11 procent av EU-medborgarna som arbetat svart hade gjort det som servitris eller servitör. 

Inom kort väntas EU-kommissionen föreslå ett nytt europeiskt samarbete för att minska svartekonomin inom unionen. Tanken är att skapa ett nytt forum där de olika tillsynsorganen, till exempel Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket, ska kunna hjälpa varandra över gränserna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här