En svensk servitris i Narvik måste arbeta samtidigt som hennes norska kollegor strejkar. Svenskan är med i det svenska facket och vill inte vara strejkbrytare.
När strejken bröt ut på Grand Royal hotell i Narvik den 14 april undrade svenskan hur hon skulle göra. Svenska facket rådde henne att delta i strejken. Men då hotade hennes norska arbetsgivare med uppsägning. Och han hade lagen på sin sida.
Första strejkdagen hade svenskan en ledig dag och gick strejkvakt. Andra strejkdagen hade restaurangen stängt, och svenskan blev permitterad. Därmed slapp hon bli strejkbrytare.
– Lagar och traditioner kring strejker skiljer sig mellan Sverige och Norge, säger Lars Månsson, ombudsman på HRF.
När svenska facket utlyser en strejk förklarar man samtidigt allt arbete på arbetsplatsen i blockad. Fackets medlemmar måste strejka. Övriga anställda bör strejka, annars betraktas de som strejkbrytare, något som anses mycket illa. Den oorganiserade har också rätt att utebli från jobbet under en arbetsmarknadskonflikt i Sverige.
I Norge däremot gäller strejken bara fackets medlemmar. Facket lämnar en namnlista över de medlemmar som ska strejka. Övriga anställda ska arbeta, annars riskerar de uppsägning.
Många svenskar arbetar i Norge. Normalt ska de byta fackförbund och gå med i det norska facket. Medlemmen i Narvik hade inte gjort det eftersom jobbet bara skulle vara några månader.
Läs mer:
Norska fackets hemsida www.hraf.no
Nästan 2000 strejkande i Norge 02-04-22
Norska strejken växer 02-04-16
Norska facket strejkar för bättre OB 02-04-15
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.