Svenska folket tycker att facket har rätt att kräva kollektivavtal. Stödet för fackets åtgärder ökar också om arbetsplatsen har anställda som är fackligt anslutna. Det visar en ny undersökning som Synovate Temo gjort på uppdrag av HRF.
Idag presenterade Hotell- och restaurangfacket en ny undersökning om svenska folkets syn på fackets rätt att kräva kollektivavtal. Undersökningen gjordes bland annat med anledning av salladsbarskonflikten i Göteborg, som avslutas idag. Drygt 1000 personer deltog i undersökningen.
Två av tre tillfrågade anser att facket ska kräva att alla företag inom samma bransch ska erbjuda sina anställda samma garanti för löner och villkor genom avtal.
-Det stärker bilden av att vi har ett starkt stöd för vårt arbete. Mediernas bild av salladsbarskonflikten stämmer inte, de har i allt för stor utsträckning låtit Sofia Appelgren sätta agendan, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.
Endast en tredjedel av de tillfrågade anser att facket inte ska få kräva kollektivavtal på en arbetsplats med mellan en och tio anställda. Ungefär lika många – 35 procent – vill förbjuda fackföreningar att kräva avtal på företag som inte anställer den som är med i facket, eller där arbetsgivaren hävdar att de anställda är nöjda ändå.
Sympatierna med fackets arbete för kollektivavtal ökar om arbetsplatsen har sämre löner och villkor än vad kollektivavtalet anger som minimum. Nästan åtta av tio tillfrågade tycker att facket då har rätt att agera för kollektivavtal.
Närmare hälften av de tillfrågade tycker också att facket gör rätt som delar ut flygblad och informerar om varför det är viktigt med kollektivavtal när en arbetsgivare efter en långre tids samtal, förhandlingar och medling tillslut säger nej till att teckna kollektivavtal.
-Det visar att vi har ett starkt stöd för att vidta stridsåtgärder. Om vi hade en lagstiftning som sa att vi inte fick vidta stridsåtgärder mot arbetsplatser som saknar anställda som är fackligt anslutna så riskerar vi en lönedumpning. Dessutom finns en risk att företagare då bara skulle vilja anställa folk som inte är fackligt organiserade, säger Ella Niia.
Undersökningen visar också att förståelsen och stödet för fackets agerande är större om det finns medlemmar i facket på den arbetsplats det gäller. I fallet med salladsbaren i Göteborg var personalen inte medlemmar i HRF. 41 procent av de tillfrågade anser att facket gjorde rätt som satte sallandsbaren i blockad, medan 46 procent anser att det var fel att göra så. Undersökningen är gjord av Synovate/Temo på uppdrag av Hotell- och restaurangfacket.
Läs mer om blockaden här:
Blockerade salladsbaren har en köpare. Läs mer här>>
Tredje månaden för blockaden. Läs mer här>>
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.