Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Svarta pengar öppnar för utpressning

Lättillgänglig verksamhet med mycket kontanter och ofta ett inslag av svarta pengar. Sådana företag siktar utpressare gärna in sig på. Restaurangnäringen ligger i topp bland utsatta branscher. Det visar en sammanställning från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Publicerad 26 september 2012

Brå har analyserat 171 polisanmälningar om utpressning. Polisens statistik visar att restaurangnäringen är mest utsatt, följt av butiker och byggföretag. Forskarna har även intervjuat brottsoffer, säkerhetspersonal och personer som begått den här typen av brott.
En person som ägnat sig åt utpressning berättar i undersökningen om varför dessa branscher drabbas:
”Det är lite svårare att gå in i något företag som kanske bara har någon liten fabrik eller sådär, för att det är så kompakt. Men i byggbranschen är du på så många olika ställen. Du anlitar många olika företag som underentreprenörer som ska jobba för dig och det är samma med krogbranschen. Jag menar, krögare hyr ut sin garderob till någon.”

Många intervjupersoner nämner att risken att drabbas är större för de företagare som sysslar med svarta affärer av något slag. Det kan handla om allt från svart arbetskraft till kassafusk eller lån tagna utanför bankvärlden.
En drabbad krögare berättar om hur detta påverkade hans vilja att vända sig till polisen.
”Krögare med svarta pengar har ju inte så lätt att få hjälp. Eller de känner inte att de kan få det, särskilt om de inte har rent mjöl i påsen själv.”

Utpressningen kan ta sig många olika uttryck. I restaurangbranschen är det särskilt vanligt med ”problemlösning” och ”beskydd”. Problemen, exempelvis bråk och skadegörelse, kan vara skapade av samma personer som sedan erbjuder beskydd.
– Man erbjuder skuldindrivning eller beskydd som en tjänst och företagare gör mer eller mindre frivilligt en överenskommelse med de kriminella, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå.

Undersökningen visar dock att även om hot och trakasserier är vanligt, så leder sällan utpressningsförsöken till våld. Utpressarna överdriver ofta sin kapacitet, och den som är mest öppen med att hota och visa vapen är ofta den som inte har så stor uppbackning. De är också intresserade av snabba pengar. Om en företagare vägrar betala och i stället polisanmäler så kan en sådan markering räcka för att utpressaren ska tappa intresset.

Brås råd till företagare

 • Undvik svarta pengar eller misstänkt förmånliga erbjudanden av olika slag.
 • Nätverka med andra lokala företag.
 • Var vaksam på återkommande skadegörelse och ”bråk” på restauranger och krogar.  Ibland är det första steget mot en beskyddarverksamhet. Polisanmäl händelserna.
 • Betala fakturor i tid, och spar dokumentationen på att betalningen är gjord. Obetalda skulder är en vanlig start för utpressarna.
 • Skaffa försäkringar som täcker skadegörelse eller som ger extra ersättning vid sjukskrivning eller tillfälligt stängda företagslokaler.
 • Var tydlig i hur kriminella ska bemötas. Utpressare kan kräva betalning för upplevda kränkningar. Det kan exempelvis handla om att personer nekats tillträde till krogar. Därför är det viktigt att ha ett korrekt bemötande.
 • Omge dig inte med lyxprylar. Utpressare ger sig gärna på någon som verkar ha ”råd att dela med sig”.
 • Polisanmäl utpressningsförsök. Även om du skulle ha begått exempelvis ett skattebrott så har du rätt till samhällets skydd. Betala inte.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

 • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
 • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
 • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här