Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strejk på 100 norska hotell

I morgon strejkar 3480 hotell- och restaurangarbetare på 100 norska arbetsplatser. Och strejken kan bli långvarig, trots att företagen förlorar 100 miljoner norska kronor i veckan.

Publicerad 7 maj 2002

? Då strejken startade trodde jag aldrig att den skulle pågå i över tre veckor. Men nu måste jag erkänna att detta kan ta lång tid, säger Knut Almquist, direktör på arbetsgivarorganisationen RBL, till tidningen Dagens Naeringsliv.
Norges längsta och största hotellstrejk är inne på sitt 24:e dygn. I morgon går ytterligare 16 arbetsplatser ut i strejk, vilket gör att 100 arbetsplatser och 3480 anställda berörs.
Förra veckan möttes fack och arbetsgivare. Det är den första kontakten parterna har haft sedan strejken började. Men de kunde inte komma överens. Och sedan dess har antalet strejkande ökat.
Enligt Almquist förlorar hotellen varje vecka runt 100 miljoner norska kronor i bruttoomsättning. Men de som inte är med i facket jobbar som vanligt. Därför kan ungefärvart tredje hotell hålla öppet ändå.
Almquist uppmanar hotellägarena till att använda icke fackanslutna för att hålla öppet.
? Ja, absolut. De har plikt och rätt att jobba. Alltför många arbetsgivare stänger igen butiken när det blir strejk, säger han till tidningen Nettavisen.
Jens Hoel, ordförande för i norska hotell- och restaurangfacket, håller inte med.
? Hotellen har en moralisk plikt att stänga. De icke-fackanslutna ska beskyddas mot misstankar om strejkbryteri, säger han.

På de här hotellen strejkar de >>

Läs mer:
Norska fackets hemsida www.hraf.no
Norska hotellstrejken utvidgas 2002-04-30
Svenska måste jobba på strejkande norskt hotell 02-04-23
Nästan 2000 strejkande i Norge 02-04-22
Norska strejken växer 02-04-16
Norska facket strejkar för bättre OB 02-04-15

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.