Klimatrörelsen med Greta Thunberg i spetsen har utlyst global storstrejk på fredag. LO-förbunden uppmanar sina medlemmar att delta - om de får ledigt.
På fredag, 27 september, avslutas den internationella kampanjveckan för klimatet, Global week for future, med en storstrejk. Initiativtagare är bland annat organisationen Fridays for future, lett av svenska Greta Thunberg.
– Vi ungdomar har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma, skriver Greta Thunberg i ett pressmeddelande.
Enligt arrangörerna planeras strejker och manifestationer i fler än 1 600 städer i 141 länder. I Sverige väntas manifestationer på minst 122 orter.
De svenska fackliga centralorganisationerna, LO, TCO och Saco, har meddelat att de inte kommer att uppmana sina medlemmar att strejka. Däremot uppmuntrar LO sina medlemmar att delta i manifestationer – om de är lediga eller får ledigt.
– Jag är övertygad om att vi alla behöver ta ett aktivt ställningstagande för klimatet och vår planet. Men att ta till politiska strejker, det tror vi inte är rätt väg att gå, säger HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt.
Syndikalisterna är det enda förbund som har varslat om politisk strejk på fredag. Fackförbundet Handels har i stället valt att ge sina egna anställda lov att strejka på betald arbetstid, skriver tidningen Handelsnytt.
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt säger att HRF-anställda som vill delta i strejken får göra det under förutsättning att det fungerar för verksamheten.
– Vi har ju en verksamhet som ska bedrivas. Jag kommer inte att göra en bedömning om det fungerar för verksamheten, det får närmsta chef göra. Jag kommer själv att delta.
Fakta: Global week for future
Flera stora internationella fackliga organisationer stödjer fredagens strejk, däribland världsfacket ITUC.
– Vi i fackföreningsrörelsen har sagt det länge, det finns inga jobb på en död planet, sade Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, i ett tal på ITUC:s Youtubekanal.
Målet med fredagens storstrejk är att få politiker och makthavare att lyssna på klimatforskningen, följa Parisavtalet och begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.