Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Största möjliga tystnad på Scandic

I somras köpte världens största hotellkedja Hilton nordens största hotellkedja Scandic för nio miljarder kronor. Nu tvingas Scandic att spara pengar. Allra helst på att pressa personalen hårdare och inte ersätta människor som slutar. För att klara aktieutdelningen.

Publicerad 22 januari 2002

Scandic Hotels går tokbra. Koncernen tjänar mångmiljonbelopp, senast knäcktes närapå halvmiljardersgränsen.

Och efter 452 miljoner kronor plus år 2000 skvallrade rapporterna om glada bokslut även för fjolåret. Första kvartalet rullade drygt 80 miljoner in.

Katarina Prodan, fackligt ombud på Scandic Continental i Stockholm, beskriver läget:
– Flaggan var i topp. Vi gick som en maskin.
Men maskinen rosslar oroande.

Juni 2001: EU-kommissionen godkänner Hiltons köp
– Det kom som en stor överraskning för alla anställda, säger Mildred Forsberg, portier och de anställdas representant i bolagsstyrelsen.

Plötsligt skulle ett 50-tal hotell skyltas om till Hilton, hundratals miljoner satsas, nya chefer tillsättas. Sen – locket på, oro i personalen, vad betyder övertagandet?

Anställda som Hotellrevyn varit i kontakt med vittnar samtliga om en kompakt tystnad. De framfötter inom IT och kommunikation Scandic-ledningen stolt visar upp i glansiga broschyrer trampar tyst så tyst.
– Informationen till de anställda är inte alls vad den varit. Det blir väldigt många spekulationer, väldigt många rykten, funderingar, säger Mildred Forsberg, suckar:
– Det enda som kommer ut är vilka tjänster som förändrats på huvudkontoret och i ledningen.

På Scandics webbplats verkar tiden ha stannat. Sedan Hiltons bud blev känt har bara två pressmeddelanden gått ut, varav det ena handlar om miljöarbete. Därtill saknas utlovade kvartalsrapporter.

På Hotell Europa i Göteborg har personalen tröttnat på tystnaden. Klubbordföranden Patrik Boman hävdar att Scandic-ledningen medvetet brutit mot två paragrafer i medbestämmandelagen och bland annat struntat i att berätta om stora förändringar som rör de anställda.

En stämningsansökan med skadeståndskrav – enligt uppgift 50 000 kronor – är formulerad och i skrivande stund pågår förhandlingar mellan fackklubben och Scandic.

Patrik Boman jämför med hur det var innan hotellet blev en del av Scandic-koncernen 1999.
– Det är väldigt kortsiktiga beslut. En kvartalskapitalism på något sätt. De tänker inte längre fram än tre månader i taget.

Är Scandic ett bra företag att jobba på?
– … (tyst i fem sekunder), alltså, det är ju dumt att fråga mig. Vi hade det så jäkla bra på Provobis tidigare ägaren]. Det var en helt annan personalpolicy.
– Min personliga uppfattning är att Scandic inte lyssnar på oss, på vad vi tycker.Men, säger han, det som retar mest är respektlösheten för MBL. Ledartopparna har varit länge i branschen, de vet hur jobbet ska göras.

September 2001: Terrorattacken i New York
Tusentals rum har stått tomma på Scandics hotell i höst. Det är värst utanför storstäderna.
– Scandic hade för avsikt att nyanställa. Men efter terrordådet finns inte längre nåt behov, snarare tvärtom.

Våra förtjusande bokningssiffror har gått ner, säger Katarina Prodan.
– Stockholmshotellen har gått bra men har ändå fått solidariska sparkrav på sig för att företaget ska kunna ge aktieägarna den utdelning de förväntar sig.

Scandic sparar för att ha råd att betala miljoner till ägarna?
– Så tolkar jag den information som gått ut.
Samtidigt som hotelljätten jagat kostnader har styrelsen i flera år glatt betalat ut flera hundra mijoner kronor i aktieutdelning, ibland närmare hälften av vinsten.

De kronor som snålats in på att hellre ringa in extrapersonal än att ha fler, trygga, fasta anställningar delades ut till ägarna.
Och framtiden visste man just inget om.
– Den kunskap som nu finns om ekonomin fanns inte då när styrelsen beslutade om aktieutdelningen, säger Fredrik Sandelin, finansdirektör på den tiden och idag högste bas för Scandic i Sverige.

Varken Sandelin eller någon annan i styrelsen trodde på sämre tider. Utan räknade: Stor utdelning = nöjda, stabila, långvariga ägare.
De fick Hilton.

Vars ledning, bedövad av 11-september-chocken, tappat talförmågan. De få ord som bryter tystnaden stavas enligt Mildred Forsberg: Sparkrav. Investeringsstopp. Anställningsstopp.
Hon säger att hon inte känner till hur hårda sparkraven är men att svångremmen knappast går att dra till mycket hårdare, ”Scandic är ju slimmat ända ner i botten”.

– Hotellen får höra att ”ni måste spara timmar”. Det handlar inte om uppsägningar. Men om någon slutar så tillsätts helt enkelt inte den platsen. De andra får mer att göra.
– Jobbet, säger Mildred Forsberg, är inte annorlunda än förut. Det är mer. Och det är tyngre för många. Har du till exempel städat klart dina rum ska du plötsligt städa tre till. På samma tid.

På hotell som klarar sin budget råder lugn. Nya ägare, visst, men det mesta rullar på som vanligt, menar Kaj Wesslén, kock och facklig företrädare för båda Scandic-hotellen i Sundsvall.
– Det var lite skakigt ett tag men sedan fick vi en bra höst och har klarat våra budgetar.Och slapp därmed undan sparkrav och anställningsförbud.
– Är det någon som hoppar av så ersätts den. Vi anställde nytt bara förra månaden.

Scandicbasen Fredrik Sandelin förnekar att ledningen uppmanat till anställnings- och investeringsstopp.
– Det enda vi har sagt är att vi ska vara restriktiva.
– Efter 11 september och det minskade resandet är det än viktigare att se över kassaflödet. Det är inte fullt lika enkelt att få igenom en investering idag som det kanske var tidigare.

Har vissa hotell större sparkrav än andra?
– Nej, men om det finns ett hotell som har stora avvikelser och går sämre än budgeten så är det upp till hotelledningen att ändra på det. Det finns inga centrala direktiv att man ska spara på det ena eller det andra.

Det är fortfarande okänt vilka Scandic-hotell utöver Slussen i Stockholm som ska byta till Hilton-loggan. I ett brev till sina stamgäster i mitten av december spås att ett 20-tal hotell ska göras om. Bara ett par av dem finns i Sverige, enligt Fredrik Sandelin.

Vilka är högst osäkert. Inte ens Mildred Forsberg som sitter i Scandics styrelse har en aning.
På golvet vet man ungefär lika mycket – men gissar desto mer.
– Den informationen har man inte fått. Men i folkmun, det pratas en del i fikarummen såklart, heter det att ”vi ska bli flera”, ”ge bättre service” och så. Men ingen i personalen har fått någon information vad det innebär att ingå i Hilton, säger Katarina Prodan.

Hilton/Fakta
– Sammanlagt finns ungefär 450 Hilton-hotell i över 60 länder.
– Hilton International – som driver hotellen utanför USA – har 39 000 anställda och gjorde år 2000 en vinst på närmare 4 miljarder kronor.

Scandic Hotels/Fakta
– Driver 155 hotell i Europa, varav 133 i Norden.
– Har cirka 7 500 anställda.
– Företaget hyr hotellen av ägaren och betalar omsättningsbaserade hyror. Fler gäster ger högre hyra.
– Sedan 1995 har Scandic fördubblat sin omsättning till 5,97 miljarder kronor år 2000.

Resultat före skatt   Aktieutdelning
2000: +451,5 mkr   142,8 mkr 34% av vinsten]
1999: +353,9 mkr   127,5 mkr 43% av vinsten]
1998: +308 mkr   95,6 mkr [46% av vinsten]

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här