De allvarliga arbetsskadorna ökar igen efter flera års minskning, visar siffror från Afa Försäkring. År 2011 drabbades 314 hotell- och restauranganställda av allvarliga olyckor på jobbet.

Sedan början av 2000-talet har antalet godkända arbetsskador och arbetssjukdomar stadigt minskat i landet. Men nu pekar siffrorna återigen uppåt, visar den årliga arbetsskaderapport som Afa Försäkring presenterade i dag.
Under 2011 godkändes 39 482 skador som arbetsskador. Det är en ökning med drygt 8 000 sedan 2010, och över 15 000 sedan år 2009. Det är framför allt olycksfallen som har ökat, och då även de som medfört långa sjukskrivningar eller medicinsk invaliditet.
Ökningen är dock inte tillräckligt stor för att börja prata om trendbrott, menar Michel Normark som är analyschef på Afa Försäkring.
– Det är för tidigt att säga att arbetsmiljön har blivit sämre. Vi kan konstatera att vi har fler skador, men det finns flera faktorer som kan spela in. Vi har förenklat anmälningsförfarandet och LO har haft två kampanjer för att få folk att anmäla sina arbetsskador.
Även i hotell- och restaurangbranschen har arbetsskadorna blivit fler. År 2011 råkade 314 hotell- och restauranganställda ut för allvarliga olyckor som godkändes som arbetsskador. Det är drygt 100 fler än under 2009.
Även de långa sjukfallen ökade i branschen 2011, 367 fler än två år tidigare.
Nytt för i år är att man jämfört skadestatistik mellan länen. Det visar sig då att restaurangpersonal i Uppsala och Skåne löper större risk att drabbas av en allvarlig olycka än en kollega i Stockholm eller Västra Götaland.
Fakta: Arbetsskador och Afa Försäkring
Afa Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK och försäkrar anställda inom den privata sektorn samt kommuner och landsting. Rapporten ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2013” bygger på statistik från arbetsskadeanmälningar som kommit in till Afa Försäkring.
Arbetsskadorna är uppdelade i tre kategorier: arbetsolycksfall, skador som uppkommer efter en olycka, arbetssjukdomar som är skador som uppkommit efter en längre tids arbete, samt färdolycksfall vilket är olyckor på väg till eller från jobbet.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.