Nyheter Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Större risk att skadas allvarligt på jobbet

De allvarliga arbetsskadorna ökar igen efter flera års minskning, visar siffror från Afa Försäkring. År 2011 drabbades 314 hotell- och restauranganställda av allvarliga olyckor på jobbet.

Publicerad 16 maj 2013
inlinebild
Michel Normark, analyschef på Afa Försäkring. Foto: Michael Steinberg

Sedan början av 2000-talet har antalet godkända arbetsskador och arbetssjukdomar stadigt minskat i landet. Men nu pekar siffrorna återigen uppåt, visar den årliga arbetsskaderapport som Afa Försäkring presenterade i dag.
Under 2011 godkändes 39 482 skador som arbetsskador. Det är en ökning med drygt 8 000 sedan 2010, och över 15 000 sedan år 2009. Det är framför allt olycksfallen som har ökat, och då även de som medfört långa sjukskrivningar eller medicinsk invaliditet.

Ökningen är dock inte tillräckligt stor för att börja prata om trendbrott, menar Michel Normark som är analyschef på Afa Försäkring.
– Det är för tidigt att säga att arbetsmiljön har blivit sämre. Vi kan konstatera att vi har fler skador, men det finns flera faktorer som kan spela in. Vi har förenklat anmälningsförfarandet och LO har haft två kampanjer för att få folk att anmäla sina arbetsskador.  

Även i hotell- och restaurangbranschen har arbetsskadorna blivit fler. År 2011 råkade 314 hotell- och restauranganställda ut för allvarliga olyckor som godkändes som arbetsskador. Det är drygt 100 fler än under 2009.
Även de långa sjukfallen ökade i branschen 2011, 367 fler än två år tidigare.

Nytt för i år är att man jämfört skadestatistik mellan länen. Det visar sig då att restaurangpersonal i Uppsala och Skåne löper större risk att drabbas av en allvarlig olycka än en kollega i Stockholm eller Västra Götaland.

Fakta: Arbetsskador och Afa Försäkring

Afa Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK och försäkrar anställda inom den privata sektorn samt kommuner och landsting. Rapporten ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2013” bygger på statistik från arbetsskadeanmälningar som kommit in till Afa Försäkring.

Arbetsskadorna är uppdelade i tre kategorier: arbetsolycksfall, skador som uppkommer efter en olycka, arbetssjukdomar som är skador som uppkommit efter en längre tids arbete, samt färdolycksfall vilket är olyckor på väg till eller från jobbet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här