Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stor inspektion av branschstress

Arbetsmiljöverket ska göra en massinspektion för att undersöka om arbetsgivarna tar stress på allvar. Hotell- och restaurangföretag är bland dem som ska inspekteras.

Publicerad 3 september 2015
Stor inspektion av branschstress
Stress i branschen behöver förebyggas bättre. Foto: Pernille Tofte

För lite tid i förhållande till jobbet som ska göras, dålig planering och svagt stöd från ledning och kollegor. Det är vanliga orsaker till sjukdomar som har med stress att göra, konstaterar Arbetsmiljöverket inför kampanjen ”Friska arbetsplatser förebygger stress”.

När samma satsning genomfördes förra året var hotell- och restaurangbranschen en av de som valdes ut, eftersom projektgruppen förväntade sig höga stressnivåer och brister i det förebyggande arbetet. Det visade sig mycket riktigt att det fanns brister hos 102 av 164 inspekterade hotell och restauranger. Oftast handlade det om att det inte hade gjorts någon bedömning av vad i arbetsförhållandena som kunde leda till stress.
– Hotell- och restaurangbranschen är med igen, eftersom den hörde till de branscher där så många som sex av tio arbetsplatser hade brister, säger kampanjledaren Britt-Marie Henriksson.

I år är det nya hotell- och restaurangföretag som besöks. Arbetsplatserna finns runt om i landet och har fem eller fler anställda. De arbetsplatser som hade brister förra året har följts upp av Arbetsmiljöverket, för att se till att de åtgärdat bristerna.
– Det är viktigt att arbetsgivarna arbetar systematiskt och återkommande. Det är som att kontrollera en maskin i ett kök, det räcker inte att göra det en gång, säger Britt-Marie Henriksson.

Kampanjen genomförs i 30 europeiska länder samtidigt. I Sverige ska 2 000 inspektioner göras för att kontrollera om arbetsgivarna arbetar förebyggande med ohälsosam stress. Dessutom får 24 000 arbetsgivare i dagarna ett brev med information om arbetsrelaterad stress, där det står hur de kan skaffa sig kunskaper om hur de förebygger problemet. Resultatet av årets inspektioner presenteras vid Arbetsmiljöriksdagen i Stockholm den 23 oktober.

Jobbet ger stress

Psykiska påfrestningar som stress eller dåliga relationer till kollegor är den vanligaste formen av besvär på grund av jobbet. Detta enligt Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsorsakade besvär 2014.
Undersökningen bygger på telefonintervjuer, och det rör sig ofta om besvär som inte anmäls som arbetsskador.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter PERSONALLIGGARE

Svartarbete minskar med personalliggare

Personalliggarna har haft effekt för restaurangbranschen, visar Skatteverkets nya studie. Lönesumman ökar hos de företag som haft besök. Det har även blivit fler anställda inom branschen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Svartarbete minskar med personalliggare
Skatteverket ser effekt av personalliggare. Foto: Mostphotos

Efter att Skatteverket har varit på besök för att kontrollera personalliggare märks en ökning av lönesumman under de kommande månaderna, visar en studie som Skatteverket har gjort.

Det kan tyda på att arbetsgivaren redovisar sina lönekostnader på ett mer sanningsenligt sätt efter kontrollerna, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
– Mycket pekar på att de betalar mer lön till dem som tidigare haft väldigt låga löner och kanske fått en del svart.

Detta ligger i linje med vad Skatteverket ser under sina inspektioner av restauranger, säger Conny Svensson.
– Vi ser att det förekommer att framför allt utomeuropeiska utnyttjas. De bor på restaurangen och får inte rätt lön.

Mer om studien

”Hur påverkas restaurang- och byggbranschen av personalliggare?” är Skatteverkets studie av hur införandet av personalliggare påverkat antal anställda, löneredovisning och sammansättningen av de anställda. Studien visar på en större effekt för restaurangbranschen än för byggbranschen. Studien är förankrad externt, av Skatteverkets vetenskapliga råd.

 

Studien visar också att antalet anställda i restaurangbranschen har ökat sedan personalliggarna infördes 2007. Ökningen kan inte förklaras av sänkta arbetsgivaravgifter för unga som genomfördes under samma tid, säger rapportförfattaren Nikolay Angelov.
– Vi har undersökt detta närmare genom att beräkna lönesumman för alla utom dem som omfattades av sänkningen. Ökningen av antalet anställda ändrades inte av detta.

Det går däremot inte att se någon ökning av den totala lönesumman på branschnivå. Det förklarar Skatteverket med att de som har gått från att arbeta svart till vitt troligen har en lägre lön än genomsnittet i restaurangbranschen.

Svartarbete är vanligast bland dem som befinner sig längre från arbetsmarknaden, ofta lågutbildade och utrikes födda.

Nyheter arbetsmiljö

Många omedelbara förbud vid krogkontroll

Över 260 krav och 45 omedelbara förbud för farliga maskiner. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket inspekterade restauranger på ett 30-tal orter nyligen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Många omedelbara förbud vid krogkontroll
Under sin tillsyn satte Arbetsmiljöverket 45 omedelbara stopp för farliga köksmaskiner. Maskinen på bilden var inte en av dem. Foto: David Calzada/Mostphotos

Det var i slutet av november som Arbetsmiljöverket deltog i en tillsynsinsats tillsammans med bland annat Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt inspekterades arbetsmiljön på nästan 140 restauranger på ett 30-tal orter.

Och bristerna var många. Arbetsmiljöverkets inspektörer utfärdade bland annat 45 omedelbara förbud mot farliga köksmaskiner, som degblandare och skärmaskiner.

Dessutom ställer verket nu över 260 krav på åtgärder hos arbetsgivarna. Det handlar bland annat om bristfälliga personalutrymmen, otillräcklig skyddsutrustning eller oskyddade strömförande elkablar.
– Kontrollerna visade på allvarliga arbetsmiljörisker, exempelvis farliga köksmaskiner och osäker hantering av kemikalier. Det är viktigt att alla lever upp till gällande regler, så att människor inte riskerar att fara illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Nyheter nobel

Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”

I kväll är det Nobelfest i Stockholms stadshus. Servitrisen Elin Larsson från Helsingborg är en av de 190 som är med och serverar.

Publicerad 10 december 2019 Kommentera
Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”
Ikväll serverar Elin Larsson från Helsingborg på Nobelfesten i Stadshuset. Foto: Privat, Colourbox

Hur kommer det sig?
– Jag brukar följa det på tv och har haft en dröm om att få stå där själv någon gång. Så nu tänkte jag att jag måste ta chansen. Jag skickade ett mejl, som en spontanansökan, där jag berättade om mig och att jag gärna ville servera på festen. I höstas fick jag svar att jag skulle få komma och provjobba. I november var jag Nobel-aspirant, som det heter, på två banketter. Och så blev jag godkänd.

Hur har du förberett dig?
– Jag har inte förberett mig så mycket, mest jobbat på som vanligt här hemma på mitt vanliga jobb. Jag har träffat min gamla mentor från skolan som har hjälpt mig lite med fatserveringen, så att jag ska känna mig lite säkrare. Annars har jag inte gjort något.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att man snubblar i trappan eller spiller något på en gäst. Det skulle inte vara kul.

Vad har du för förväntningar på kvällen?
– Jag har inte så mycket förväntningar, förutom att det kommer att bli en jäkligt rolig kväll.

Fråga om jobbet.
85
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här