Tema: Städ Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Städfirmor fuskar bakom vit fasad

Först betala låga, kontanta löner svart till städarna. Sedan redovisa lön och skatt för andra, färre personer än de som städat. Det här nya sättet att fuska har Skatteverket upptäckt i sin specialgranskning av städbranschen.

Publicerad 8 oktober 2015
Städfirmor fuskar bakom vit fasad
De som städar och betalas svart kan ha lön på 30--40 kronor i timmen. Foto: Andrey Popov/Istockphoto
inlinebild
Pia Bergman. Foto: Johan Jeppsson/Skatteverket

Skatteverket har granskat ett femtiotal städföretag, med syftet att ta reda på hur svartstädning uppstår. En hotellkedja ingår bland dem som fick sin städentreprenör granskad. De undersökta städföretagen jobbade också hos två butikskedjor och fem större företag i livsmedelsbranschen.
– Det är ställen där städet är vad jag kallar osynligt. Man städar nattetid, när affärerna är stängda eller när gästerna inte är på hotellrummen, säger Pia Bergman om urvalet. Hon är Skatteverkets rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet och presenterade rapporten under ett seminarium i dag.

Skatteverket hittade en ny variant av fusk: Ett städföretag anlitar personer som städar svart till mycket låga löner, som betalas ut kontant. Men företaget betalar också ut okej lön och redovisar skatt för andra, färre personer än de som verkligen städat. På så sätt får städföretaget en vit fasad att visa upp. De som fått pengarna betalar tillbaka lönen.
– Det kan vara kriminella individer som själva behöver en snygg fasad.

Skatteverket såg också att städpersonal med arbetstillstånd kan ha lönekonto i en svensk bank, men att delar av lönen omedelbart plockas ut kontant eller överförs till andra personers konton. Man misstänker att arbetsgivaren kontrollerar bankdosan och endast släpper en del av lönen till städaren.

I stort sett samtliga städfirmor hade personal anställd med bidrag från Arbetsförmedlingen. Nystartsjobb var den vanligaste bidragsformen, då får arbetsgivaren ekonomisk ersättning från Arbetsförmedlingen med upp till 63 procent av lönen. De här bidragen ska arbetsgivaren redovisa som intäkter och skatta för. Men Skatteverkets utredning visar att det i flera fall inte skett.
– Man får bidrag från en myndighet och pengarna försvinner ner i det svarta hålet. På grund av sekretesskäl är det här inget vi kan meddela till Arbetsförmedlingen, säger Pia Bergman.

Ändrade sekretessregler mellan myndigheter är ett av Skatteverkets förslag för att få ordning på städbranschen. Ett annat är att ersätta årligt inskickade kontrolluppgifter med månadsredovisning. Det skulle göra det svårare att fuska och ändra i efterhand.
– Det är också viktigt att de som köper tjänsterna tar ansvar och kontrollerar sina leverantörer, säger Pia Bergman.

Hotellkedjan och de andra av städbolagens kunder vet inte om att deras städfirma varit med i granskningen. Även detta på grund av sekretess. Däremot kan den som vill begära ut eventuella beslut som Skatteverket har på ett företag.

Städfusk för miljarder

Svartarbetet beräknas av Almega uppgå till cirka 2 miljarder kronor per år, vilket motsvarar tio procent av städbranschens omsättning.

I Skatteverkets granskning av 50 städbolag klarade sig bara 24 utan anmärkning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här