Antalet sjukskrivningsdagar skiljer sig mycket mellan olika yrken, visar en ny rapport från Försäkringskassan. I topp hamnar bland annat städare, präster och fordonsförare.
Ju högre utbildning, desto färre sjukskrivningsdagar. Det är en av slutsatserna i Försäkringskassans nya rapport om långa sjukskrivningar i olika yrken. Statistiken bygger på sjukskrivningar som ersätts av Försäkringskassan, det vill säga 15 dagar eller längre. Kortare sjukskrivningar räknas alltså inte in.
I topp hamnar yrken utan krav på yrkesutbildningar, som till exempel städare och övriga servicearbetare. Gruppen städare hade år 2008 i genomsnitt 13 sjukskrivningsdagar per anställd, och varje sjukskriven städare var i snitt hemma i 85 dagar. Det kan jämföras med de minst sjuka: högre ämbetsmän och politiker. År 2008 hade gruppen i genomsnitt en sjukdag per anställd, och en genomsnittlig sjukskrivningstid på 41 dagar.
Gemensamt för de flesta yrken är att kvinnor generellt är mer sjukskrivna än män. År 2008 stod kvinnor för drygt 60 procent av sjukskrivningarna över två veckor. En förklaring till detta är graviditetsbesvär, som tros ligga bakom cirka 10 procent av de kvinnliga sjukskrivningarna.
I övrigt går studien inte in på orsakerna bakom sjukskrivningarna, men författarna konstaterar att arbetsbelastning, arbetsmiljö och möjlighet att anpassa sitt arbete spelar in.
Fakta: Sjukskrivningar i branschen
Genomsnittligt antal sjukskrivningsdagar per anställd år 2008, samt genomsnittligt antal sjukdagar per sjukskriven.
Städare:
13 dagar, 85 dagar per sjukskriven.
Köks- och restaurangbiträden
9 dagar, 77 dagar per sjukskriven.
Slaktare, bagare, konditorer
8 dagar, 74 dagar per sjukskriven.
Storhushålls- och restaurangpersonal
8 dagar, 72 dagar per sjukskriven.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.