Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Städare ofta långtidssjuka

Antalet sjukskrivningsdagar skiljer sig mycket mellan olika yrken, visar en ny rapport från Försäkringskassan. I topp hamnar bland annat städare, präster och fordonsförare.

Publicerad 25 november 2010

Ju högre utbildning, desto färre sjukskrivningsdagar. Det är en av slutsatserna i Försäkringskassans nya rapport om långa sjukskrivningar i olika yrken. Statistiken bygger på sjukskrivningar som ersätts av Försäkringskassan, det vill säga 15 dagar eller längre. Kortare sjukskrivningar räknas alltså inte in.

I topp hamnar yrken utan krav på yrkesutbildningar, som till exempel städare och övriga servicearbetare. Gruppen städare hade år 2008 i genomsnitt 13 sjukskrivningsdagar per anställd, och varje sjukskriven städare var i snitt hemma i 85 dagar. Det kan jämföras med de minst sjuka: högre ämbetsmän och politiker. År 2008 hade gruppen i genomsnitt en sjukdag per anställd, och en genomsnittlig sjukskrivningstid på 41 dagar.  

Gemensamt för de flesta yrken är att kvinnor generellt är mer sjukskrivna än män. År 2008 stod kvinnor för drygt 60 procent av sjukskrivningarna över två veckor. En förklaring till detta är graviditetsbesvär, som tros ligga bakom cirka 10 procent av de kvinnliga sjukskrivningarna.
I övrigt går studien inte in på orsakerna bakom sjukskrivningarna, men författarna konstaterar att arbetsbelastning, arbetsmiljö och möjlighet att anpassa sitt arbete spelar in.

Fakta: Sjukskrivningar i branschen

Genomsnittligt antal sjukskrivningsdagar per anställd år 2008, samt genomsnittligt antal sjukdagar per sjukskriven.

Städare:
13 dagar, 85 dagar per sjukskriven.

Köks- och restaurangbiträden
9 dagar, 77 dagar per sjukskriven.

Slaktare, bagare, konditorer
8 dagar, 74 dagar per sjukskriven.

Storhushålls- och restaurangpersonal
8 dagar, 72 dagar per sjukskriven.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här