Nästa år ska Arbetsmiljöinspektionen granska 12 stora svenska företagskedjor extra noga. Sodexho är ett av dem.
Under två år ska Arbetsmiljöinspektionen granska arbetsmiljön på 12 olika koncerner, som tillsammans har 45 000 anställda på arbetsplatser över hela Sverige.
– Vi vill få in arbetsmiljöfrågorna i styrelserummen och upp på vd-nivå så att den högsta koncernledningen får upp ögonen för problemen, säger Rolf Perlman, jurist på Arbetsmiljöinspektionen.
I det skriftliga material som ligger till grund för kampanjen står att man ska »kraftsamla på de kedjeföretag som har sämst arbetsmiljöer«.
Ett av företagen på listan är restaurangföretaget Sodexho.
Företaget har 9 000 anställda och serverar drygt 100 000 måltider varje dag på personalrestauranger. Det är av de största måltidsleverantörerna i Sverige.
– Det finns brister i arbetsmiljön i dessa företag. Därmed finns också ett tillsynsbehov. Företagen har många lokala arbetsställen. Då lämpar de sig väl för just denna sortens rikstäckande tillsyn, säger Rolf Perlman.
Istället för att inrikta tillsynen på enstaka arbetsplatser ställer inspektionen krav som ska uppfyllas inom hela företaget. Det ska inte vara lättare att bryta mot arbetsmiljölagen i Kiruna än i Malmö.
Metoden har fungerat bra på företag som tidigare granskats.
– Den största vinsten är att arbetsgivarna har tagit tag i arbetsmiljöfrågorna i hela sin verksamhet, även på de arbetsställen som inte fått besök av några inspektörer, säger Rolf Perlman.
Den 1 februari nästa år startar kraftsamlingen mot företagskedjor med dåliga arbetsmiljöer.
De ska granskas under 2004
Sodexho (restaurang)
Schenker (åkeri)
Swebus
Attendo Care (vård och omsorg)
PEAB (bygg)
NVS Installation (bygg)
Power Hemelektronik (KF-detaljhandel)
Nilson Group (skobutikerna Din Sko, Nilson, Jerns och Skopunkten)
H&M (kläder)
SCA Timber (skogsindustri)
Södra Skogsägarna
Mellanskog Industri
Fakta: De har redan granskats
14 kedjeföretag och myndigheter har redan granskats på samma sätt. Det gäller Jordbruksverket, Luftfartsverket, Migrationsverket, ABB, Arla, Dressman, Falck, Ikea, Onoff, Posten, Securitas, Swedish meats, Sveriges television och Överskottsbolaget.
Tillsynen har avslöjat dåliga arbetsmiljöer och bristande arbetsgivaransvar. Arbetsgivarna har fått ta emot många krav på förbättringar av arbetsmiljön.
Läs rapporten (2003:9) från kampanjen här >>
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.