Allt fler arbetslösa får 80 procent av sin tidigare lön i ersättning från a-kassan. Men det är inte tillräckligt, taket i a-kassan behöver höjas ytterligare, menar a-kassornas samorganisation.
I september 2015 höjdes maxbeloppet för ersättning i arbetslöshetsförsäkringen för första gången på 13 år. Före höjningen var det ungefär en av tio som fick ut 80 procent av sin tidigare inkomst vid arbetslöshet. I dag är det ungefär tre av tio, visar en ny rapport från a-kassornas samorganisation, SO.
– Höjningen av taket var ett viktigt steg, men bara ett steg på vägen. Vi ser att många inte får i närheten av 80 procent. Det visar att vi måste fortsätta slåss för den här frågan, säger SO:s ordförande Harald Pettersson.
Störst är problemet hos de a-kassor där medlemmarna har högre inkomster, så som Ledarnas, Sveriges entreprenörer och Pappersindustriarbetarnas a-kassor. Där är mellan 80 och 90 procent av medlemmarna fortfarande underförsäkrade, visar SO:s rapport. I andra änden av skalan finns Hotell- och restauranganställdas a-kassa, där knappt 25 procent av medlemmarna slår i taket vid arbetslöshet.
Helst vill SO att arbetslöshetsersättningen per automatik räknas upp i takt med övriga nivåer i samhället. Så sker i dag med bland annat sjukersättning och föräldrapenning.
– Det tog för lång tid att höja ersättningen. Man lade fast en nivå 2002 och sedan dess har den legat still. Det har gjort att ersättningen har halkat efter löner och prisutveckling i samhället. Om det dröjer 13 år kommer det att vara många som inte får ut 80 procent, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO.