De två stora fackliga internationalerna planerar att gå samman. Fria fackföreningsinternationalen, FFI, har redan bestämt sig medan katolska WCL väntas fatta beslutet på sin kongress i slutet av året.
– Globaliseringen kan vi inte stoppa, men den måste ske under socialt anständiga former.
Det sa Tim Noonan, som är informationsansvarig på FFI när han på onsdagen besökte Stockholm. Han berättade om planerna på en gemensam fackinternational.
Efter sammanslagningen kommer den nya internationalen att få mer politiskt inflytande, anser Tim Noonan.
– Vi får lättare att komma till tals med de stora kristdemokratiska partierna, som har regeringsmakten i flera länder.
Och facket behöver bli starkare. I många länder pressas arbetarna tillbaka. Företag flyttar sin tillverkning till länder där lönerna är låga och facket är svagt eller förbjudet.
– Tyvärr är det så att företag lyssnar mer på kapitalägarnas krav än på arbetarnas, säger Tim Noonan. När vi vet det så måste vi använda oss av den vägen.
Ett sätt är att påverka Världsbanken och andra internationella institutioner som lånar ut pengar. De kan ställa krav på fackliga rättigheter i de företag som får lån. Här har facket redan kommit en bra bit.
Kinas utveckling är avgörande. Kinas ekonomi växer, samtidigt som arbetarna exploateras mycket hårt. Företag flyttar sin tillverkning till landet där det saknas fria fack. Ändå är Tim Noonan optimistisk:
– Det finns en stor och växande grupp som ställer krav på demokrati. Många är barn till dem som var med om kulturrevolutionen. De backar inte inför tanken att välta den nuvarande samhällsordningen över ända.
Vad ska den nya internationalen heta? Det är ännu inte bestämt, men Tim Noonan lovade att fundera på Hotellrevyns förslag www, world wide workers.
– Det skulle bli en rolig webbadress.
Fakta: Fackföreningsinternationalen
FFI har av tradition haft nära förbindelser med socialdemokratiska partier och är större än katolska WCL. Svenska LO, TCO och Saco är med i FFI.
Den kommunistiska fackliga internationalen är redan upplöst. En del av förbunden har gått med i FFI, efter att ha demokratiserats. I många gamla kommunistländer har också nya fackförbund bildats.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.