HRF:s avgående förbundsordförande Ella Niia summerar sina nio och ett halvt år i förbundsledningen.
Hur känns det inför kongressen?
– Det är spännande. Det är det alltid inför en kongress. Den är vårt högsta beslutande organ och det är extra roligt i år eftersom vi kommer att fatta beslut om en övergripande plan, »Vårt HRF 2024«, som styrelsen sedan ska bryta ned och arbeta vidare med kommande år. En kongress ger också möjlighet till nya möten med människor. Det är förväntansfullt och pirrigt även om jag denna gång inte ställer upp på omval.
Vad ska du göra framöver?
– Jag försvinner inte med detsamma efter kongressen utan ska arbeta kvar på förbundet fram till slutet på juni 2015. Den nya ledningen som kongressen väljer ska besluta vad jag ska göra fram till dess. Jag har uttryckt önskemål om att ha en arbetsplats på förbundskontoret.
Hur vill du summera åren som ordförande?
– Jag blev vald i maj 2005. Drygt ett år senare fick vi en borgerlig regering och i och med det fick HRF ett stort medlemstapp. Vilket ledde till att vi behövde säga upp flertal anställda. Det var mina svåraste dagar. Den borgerliga regeringen har inneburit försämringar för löntagare i allmänhet och för våra medlemmar i synnerhet. De har fått betala ett högt pris. Anställningsformen »Allmän visstid« tog bort hela fundamentet för Las. Sedan har vi sett hur bidragsjobben blivit fler, deltiderna lika så. I dag har vi medlemmar som inte kan försörja sig trots att de arbetar eftersom de erbjuds deltider. Vi har också sett att arbetstempot har ökat avsevärt.
Vad är du mest nöjd med?
– Det är svårt att recensera sitt eget arbete. Men det jag har tyckt varit roligt är framför allt att möta medlemmarna och göra arbetsplatsbesök. Jag har också hunnit med flera avtalsrörelser och där lyckades vi, trots allt, träffa bra avtal. Jag är också glad över att vi och SHR (nu Visita), bildade forskningsfonden BFUF. En annan sak jag är stolt över är att vi i förbundsstyrelsen beslutade att anställa organisationsombudsmän. Vi tog det beslutet utifrån den starka tron att det är ute på arbetsplatserna vi måste finnas. I år har vi sett en positiv medlemsutveckling som vi kopplar direkt till organisationsombudsmännens arbete.
Vad har varit svårast?
– Det var uppsägningarna inom vår organisation på grund av arbetsbrist. Det var riktigt hemskt. Nu hoppas jag att den positiva trenden med medlemsutvecklingen ska fortsätta.
Vad vill du säga till dem som ska till kongressen?
– Ombuden ska vara stolta när de företräder sina kamrater, de ska känna det förtroende de har fått. Sedan tycker jag att kongresser är bra tillfällen för att knyta nya kontakter och få nya vänner.
Ella Niia
- Är medlem i HRF sedan 1975.
- –Började sin yrkesbana på fjällhotellet i Björkliden och jobbade som hotellstäderska under studietiden i Uppsala.
- –Arbetade som nyutbildad jurist på LO och anställdes 1994 av HRF. Blev senare HRF:s avtalssekreterare, den första kvinnan på den posten i ett LO-förbund.
- Valdes 2005 till förbundsordförande för HRF.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.