Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Snart dags att checka ut

HRF:s avgående förbundsordförande Ella Niia summerar sina nio och ett halvt år i förbundsledningen.

Publicerad 22 oktober 2014
Snart dags att checka ut
Framför allt har det varit roligt att möta medlemmar och göra arbetsplatsbesök, säger Ella Niia. Foto: Annika af Klercker

Hur känns det inför kongressen?
– Det är spännande. Det är det alltid inför en kongress. Den är vårt högsta beslutande organ och det är extra roligt i år eftersom vi kommer att fatta beslut om en övergripande plan, »Vårt HRF 2024«, som styrelsen sedan ska bryta ned och arbeta vidare med kommande år. En kongress ger också möjlighet till nya möten med människor. Det är förväntansfullt och pirrigt även om jag denna gång inte ställer upp på omval.

Vad ska du göra framöver?
– Jag försvinner inte med detsamma efter kongressen utan ska arbeta kvar på förbundet fram till slutet på juni 2015. Den nya ledningen som kongressen väljer ska besluta vad jag ska göra fram till dess. Jag har uttryckt önskemål om att ha en arbetsplats på förbundskontoret.

Hur vill du summera åren som ordförande?
– Jag blev vald i maj 2005. Drygt ett år senare fick vi en borgerlig regering och i och med det fick HRF ett stort medlemstapp. Vilket ledde till att vi behövde säga upp flertal anställda. Det var mina svåraste dagar. Den borgerliga regeringen har inneburit försämringar för löntagare i allmänhet och för våra medlemmar i synnerhet. De har fått betala ett högt pris. Anställningsformen »Allmän visstid« tog bort hela fundamentet för Las. Sedan har vi sett hur bidragsjobben blivit fler, deltiderna lika så. I dag har vi medlemmar som inte kan försörja sig trots att de arbetar eftersom de erbjuds deltider. Vi har också sett att arbetstempot har ökat avsevärt.

Vad är du mest nöjd med?
– Det är svårt att recensera sitt eget arbete. Men det jag har tyckt varit roligt är framför allt att möta medlemmarna och göra arbetsplatsbesök. Jag har också hunnit med flera avtalsrörelser och där lyckades vi, trots allt, träffa bra avtal. Jag är också glad över att vi och SHR (nu Visita), bildade forskningsfonden BFUF. En annan sak jag är stolt över är att vi i förbundsstyrelsen beslutade att anställa organisationsombudsmän. Vi tog det beslutet utifrån den starka tron att det är ute på arbetsplatserna vi måste finnas. I år har vi sett en ­positiv medlemsutveckling som vi kopplar direkt till organisationsombudsmännens arbete.

Vad har varit svårast?
– Det var uppsägningarna inom vår organisation på grund av arbetsbrist. Det var riktigt hemskt. Nu hoppas jag att den positiva trenden med medlemsutvecklingen ska fortsätta.

Vad vill du säga till dem som ska till kongressen?
– Ombuden ska vara stolta när de företräder sina kamrater, de ska känna det förtroende de har fått. Sedan tycker jag att kongresser är bra tillfällen för att knyta nya kontakter och få nya vänner.

Ella Niia

 • Är medlem i HRF sedan 1975.
 • –Började sin yrkesbana på fjällhotellet i Björkliden och jobbade som hotellstäderska  under studietiden i Uppsala.
 • –Arbetade som nyutbildad jurist på LO och anställdes 1994 av HRF. Blev senare HRF:s avtals­sekreterare, den första kvinnan på den posten i ett LO-förbund.
 • Valdes 2005 till förbundsordförande för HRF.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här