Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Snart dags att checka ut

HRF:s avgående förbundsordförande Ella Niia summerar sina nio och ett halvt år i förbundsledningen.

Publicerad 22 oktober 2014
Snart dags att checka ut
Framför allt har det varit roligt att möta medlemmar och göra arbetsplatsbesök, säger Ella Niia. Foto: Annika af Klercker

Hur känns det inför kongressen?
– Det är spännande. Det är det alltid inför en kongress. Den är vårt högsta beslutande organ och det är extra roligt i år eftersom vi kommer att fatta beslut om en övergripande plan, »Vårt HRF 2024«, som styrelsen sedan ska bryta ned och arbeta vidare med kommande år. En kongress ger också möjlighet till nya möten med människor. Det är förväntansfullt och pirrigt även om jag denna gång inte ställer upp på omval.

Vad ska du göra framöver?
– Jag försvinner inte med detsamma efter kongressen utan ska arbeta kvar på förbundet fram till slutet på juni 2015. Den nya ledningen som kongressen väljer ska besluta vad jag ska göra fram till dess. Jag har uttryckt önskemål om att ha en arbetsplats på förbundskontoret.

Hur vill du summera åren som ordförande?
– Jag blev vald i maj 2005. Drygt ett år senare fick vi en borgerlig regering och i och med det fick HRF ett stort medlemstapp. Vilket ledde till att vi behövde säga upp flertal anställda. Det var mina svåraste dagar. Den borgerliga regeringen har inneburit försämringar för löntagare i allmänhet och för våra medlemmar i synnerhet. De har fått betala ett högt pris. Anställningsformen »Allmän visstid« tog bort hela fundamentet för Las. Sedan har vi sett hur bidragsjobben blivit fler, deltiderna lika så. I dag har vi medlemmar som inte kan försörja sig trots att de arbetar eftersom de erbjuds deltider. Vi har också sett att arbetstempot har ökat avsevärt.

Vad är du mest nöjd med?
– Det är svårt att recensera sitt eget arbete. Men det jag har tyckt varit roligt är framför allt att möta medlemmarna och göra arbetsplatsbesök. Jag har också hunnit med flera avtalsrörelser och där lyckades vi, trots allt, träffa bra avtal. Jag är också glad över att vi och SHR (nu Visita), bildade forskningsfonden BFUF. En annan sak jag är stolt över är att vi i förbundsstyrelsen beslutade att anställa organisationsombudsmän. Vi tog det beslutet utifrån den starka tron att det är ute på arbetsplatserna vi måste finnas. I år har vi sett en ­positiv medlemsutveckling som vi kopplar direkt till organisationsombudsmännens arbete.

Vad har varit svårast?
– Det var uppsägningarna inom vår organisation på grund av arbetsbrist. Det var riktigt hemskt. Nu hoppas jag att den positiva trenden med medlemsutvecklingen ska fortsätta.

Vad vill du säga till dem som ska till kongressen?
– Ombuden ska vara stolta när de företräder sina kamrater, de ska känna det förtroende de har fått. Sedan tycker jag att kongresser är bra tillfällen för att knyta nya kontakter och få nya vänner.

Ella Niia

  • Är medlem i HRF sedan 1975.
  • –Började sin yrkesbana på fjällhotellet i Björkliden och jobbade som hotellstäderska  under studietiden i Uppsala.
  • –Arbetade som nyutbildad jurist på LO och anställdes 1994 av HRF. Blev senare HRF:s avtals­sekreterare, den första kvinnan på den posten i ett LO-förbund.
  • Valdes 2005 till förbundsordförande för HRF.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter STÖD

Miljonstöd kan krävas tillbaka

280 företag i hotell- och restaurangbranschen kan tvingas betala tillbaka ersättning för korttidspermittering, totalt 39 miljoner kronor.

Publicerad 16 september 2020 Kommentera
Miljonstöd kan krävas tillbaka
Företag som inte gör en avstämning till Tillväxtverket kan behöva betala tillbaka stöd för korttidspermittering. Foto: Colourbox

Runt 7 600 hotell- eller restaurangföretag har hittills beviljats ekonomiskt stöd för korttidspermittering. Totalt rör det sig om cirka 2,6 miljarder kronor. Men stödet som beviljas är preliminärt. Var tredje månad ska de företag som får ersättning för korttidspermittering göra en avstämning till Tillväxtverket. Där ska det framgå i vilken grad de anställda faktiskt varit permitterade.

Den sista augusti var det 280 företag inom hotell och restaurang som inte hade lämnat in denna avstämning. Tillsammans har de fått 39 miljoner kronor i stöd, pengar som de nu kan tvingas betala tillbaka.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

Hemester räddade sommaren

Genom att snabbt anpassa verksamheten efter nya förutsättningar har Kajplats 9 i Västerås klarat krisen. Än så länge.

Publicerad 15 september 2020 Kommentera
Hemester räddade sommaren
Caroline Sjöberg kan se tillbaka på en bra sommar på Kajplats 9. Foto: Jonas Bilberg
Caroline Sjöberg. Foto: Jonas Bilberg

När Hotellrevyn pratade med Kajplats 9 i mars hade botten precis gått ur hotell- och restaurangnäringen. Alla anställda skulle korttidspermitteras och man ville snabbt få fart på uteserveringen. Men nu kan man blicka tillbaka på en bra sommar.
– Det känns som vi gick från 10 till 210 procent. Det har varit mycket gäster här i sommar, framför allt i juli, säger hovmästare Caroline Sjöberg.

Men det var inte givet att det skulle bli en lyckad säsong. Varje vecka anpassades restaurangen till nya rekommendationer och föreskrifter. När bordsservering blev obligatoriskt satsade man på en app, som senare visade sig smidig, men som drogs med barnsjukdomar.
– Det var lite struligt. Det drogs till exempel 122 räkmackor på någons konto. Det blev några kostsamma dagar, men sedan har det funkat, säger Johan Sjöqvist, vd och köksmästare.

Johan Sjöqvist. Foto: Jonas Bilberg

Korttidspermitteringen blev inte långvarig. Redan den 1 juni avslutade man den.
– Det blev ett heltidsjobb att hålla reda på allt. Och vi kunde inte bemanna upp inför sommaren när de tillsvidare­anställda var permitterade. Så vi körde som vanligt från juni, säger Johan Sjöqvist.
Det var kanske tur. I juli sattes rekord på intäkterna. Varje dag var som lördag, och innan extrapersonalen hade fått rutin på arbetsuppgifterna var det stressigt.
– Normalt går de parallellt ett tag innan högsäsongen drar i gång. Men i år hann vi inte med det. Det var nästan så att extrapersonalen började när ordinarie gick på semester, berättar Johan Sjöqvist.

Att det blev en bättre sommar än vanligt kan de, paradoxalt nog, tacka coronapandemin för.
– Folk har semestrat hemma, så det har varit många gäster från närorterna. Och eftersom vi ligger i hamnen har man kunnat ta båten och unna sig middag ute, säger Caroline Sjöberg.

Det blev bättre när vi anställde en social distance managerJohan Sjöqvist

Med restriktionerna som gäller har det varit mycket att tänka på när gästerna strömmade till.
– Det var kaos ett tag. Vi skulle springa och mäta avstånd och jaga gäster. Samtidigt skulle vi lära upp sommar­personalen. Det blev bättre när vi anställde en social distance manager, säger Johan Sjöqvist.
Caroline Sjöberg uppskattade också tillskottet.
– Det var jätteskönt att ha honom bakom sig. Han räknade gäster och såg till att de satt ned och höll avståndet.

Att det gick så bra under juli har gjort att restaurangen slipper varsla personal om uppsägning, vilket var uppe för diskussion. Man har hittat andra lösningar.
– Det är skönt att vi hade en bra sommar. Det ger lite andrum. Men det är inget vi går i mål på, säger Johan Sjöqvist.
Men Johan och Caroline ser med viss oro på hösten. Normalt har de många företagsgäster. Västerås hyser flera internationella företag, som ABB och Bombardier, och representationsmiddagar har gett intäkter på vardagar. Dessutom är osäkerheten stor kring hur det ska gå med lunchserveringen när många fortsatt jobbar hemma.

Den viktiga julbordssäsongen har man redan börjat fundera på hur man ska genomföra.
–Nu vet vi inte hur det blir, men vi har utrymme att fatta kloka beslut, säger Johan Sjöqvist.

Nyheter kollektivavtal

Sushi Yama får kollektivavtal

Avtalslösa restaurangkedjan Sushi Yama fortsätter att växa. Nu meddelar företaget att de tänker gå med i Visita – och få kollektivavtal för de anställda.

Publicerad 11 september 2020 Kommentera
Sushi Yama får kollektivavtal
Den första januari 2021 ska Sushi Yama gå in i Visita, meddelar företaget.

I slutet på förra året skrev Hotellrevyn om problem på avtalslösa sushikedjan Sushi Yama. Anställda vittnade då anonymt om långa arbetsdagar och övertid som inte alltid ersattes. Hotell- och restaurangfacket har vid flertal tillfällen försökt få till ett kollektivavtal med kedjan, men utan resultat.

Nu meddelar Sushi Yama att de tänker gå med i Visita – och därmed få kollektivavtal med HRF.
– Beslut om medlemskap hos Visita är taget och initierat. Vi signerar med Visita så fort alla handlingar är klara och inträde sker den 1 januari 2021, vilket är något vi ser fram emot, skriver Danny Barsoum, Chief Brand Officer på Sushi Yama, i ett mejl.

Beskedet välkomnas av Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
– Jag tycker att det är alldeles utmärkt att de har bestämt sig för det. Det är lite sent, men bättre sent än aldrig.
Ett kollektivavtal kommer att göra stor skillnad för de anställda på Sushi Yama, säger Per Persson.
– Det är en oerhörd förbättring för de anställda, för våra medlemmar. Nu kommer de att vara garanterade kollektivavtalsenliga villkor, försäkringar, lönehöjningar och mbl börjar fungera. Vi har förstått att det finns anställda där som känner sig otrygga, detta är en stor förbättring för dem.

Sushi Yama-kedjan startades 2008 och har i dag ett 50-tal restauranger. Förra året sysselsatte företaget omkring 400 personer och omsatte runt 240 miljoner kronor. I våras köptes Sushi Yama av riskkapitalbolaget Litorina.

Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här