I veckan pistolrånades en Burger King-restaurang utanför Helsingborg. I Falun misshandlades två McDonaldanställda av en gäst. Nu ska Arbetsmiljöverket specialgranska säkerheten på snabbmatsrestaurangerna och andra branscher med många unga anställda.
I tisdags kväll rånades en Burger King-restaurang i Väla utanför Helsingborg av två maskerade män. Rånarna hade gömt sig i lokalen och kom framrusande efter stängning. Under pistolhot tvingades personalen lämna ifrån sig en summa pengar. Enligt Sveriges radio Kristianstad chockades de anställda, även om ingen blev fysiskt skadad. Händelsen är inte ovanlig. Kvällsöppna snabbmatsrestauranger med ung personal råkar ofta ut för hot och våld, berättar Malin Sjöström på Arbetsmiljöverket.
– Tyvärr är det ganska vanligt. Vi hade ett fall i Falun nyss där unga McDonaldsanställda blev misshandlade av någon som trängde sig in.
Malin Sjöström är kampanjledare för Arbetsmiljöverkets nya insats, där man ska granska säkerheten i branscher som sysselsätter många unga. Där ingår snabbmatsrestaurangerna.
– Vi vet att hotell- och restaurangbranschen lockar många oerfarna arbetare. Därför är det extra viktigt att arbetsmiljösäkerheten är bra där. Dessutom var det länge sedan vi gjorde en stor koll på snabbmatsställen.
I slutet på oktober ska 400 inspektörer från Arbetsmiljöverket besöka runt 2 500 arbetsplatser, däribland ett stort antal snabbmatsrestauranger. Även gymnasieskolans yrkesinriktade program, som hotell- och restaurangprogrammet, kommer att inspekteras. Andra branscher som inspektörerna kommer att granska är handeln, fordonstillverkning och personlig assistans.
– Allihop är branscher där många unga jobbar och råkar ut för saker, säger Malin Sjöström.
Arbetsgivare är enligt lag skyldiga att se till att det finns klara rutiner för hur hotfulla eller våldsamma situationer ska hanteras. Det är en av sakerna som ska kontrolleras.
– Det, och att det finns rutiner för hur man tar hand om personalen efter en jobbig situation. Om de anställda är fler än tio så ska rutinerna dessutom finnas nedskrivna.
Andra saker som inspektörerna ska kontrollera är:
* Att det finns ordentliga rutiner för att förebygga arbetsskador. De anställda ska till exempel vara informerade om ergonomi och verktygsanvänding.
* Att det finns skyddsutrustning.
* Hur introduktionen av unga nyanställda går till.
* Att de ungas arbetsuppgifter är anpassade efter deras kunskap och erfarenhet.
Resultaten kommer sedan att presenteras på Arbetsmiljöriksdagen 27 oktober på Lava i Stockholm. Då redovisas också resultaten från de kontroller Arbetsmiljöverket gjorde i somras på arbetsplatser med många sommarjobbare.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.