Nyheter

Snabbmatarbetares villkor i fokus

Löner som det knappt går att leva på, osäkra anställningar och ingen rätt att organisera sig fackligt. Så ser verkligheten ut för miljontals arbetare i snabbmatsbranschen världen över. I dag uppmärksammas deras villkor i en global facklig kampanj.

Publicerad 14 april 2016

I dag, den 14 april, kommer hashtaggen #fastfoodglobal att dyka upp i sociala medier. Det är en av sakerna som det internationella facket IUL gör för att uppmärksamma snabbmatarbetarnas arbetsvillkor. Det blir också demonstrationer och aktioner på olika håll för att försöka förbättra de dåliga förhållandena i branschen. McDonald’s, som är störst i världen med över
36 000 restauranger, kommer särskilt att uppmärksammas.

Den globala kampanjen är en fortsättning på amerikanska arbetares kamp för att höja minimilönerna till 15 dollar i timmen. Deras kampanj ”Fight for 15” startade 2012 och om kravet blev verklighet skulle det betyda en fördubblad lön för många som arbetar på snabbmatskedjorna. I en del stater har man dock lyckats få kollektivavtal och tjänar mer, berättar Bassem Majid, ledamot i Hotell- och restaurangfackets förbundsstyrelse och anställd på McDonald’s.
– Men för många är det fortfarande väldigt svårt att leva på sin lön. Jag har hört om ensamstående mammor som måste ta flera jobb för att klara sig, de tvingas leva under en acceptabel nivå. Vi i Sverige har det bra i jämförelse med andra delar av världen, för vi har kollektivavtal. Svenska McDonald’s kräver det av alla franchisetagare, säger han.

Men det betyder inte att snabbmatsbranschen i Sverige är problemfri. Ett exempel är att det blir fler deltidsanställningar.
– Ja, det har ökat. Tidigare var det fler heltidsanställda, i alla fall på McDonald’s. Men fortfarande har vi långt fler heltider än i andra länder, bland annat tack vare lagen om anställningsskydd, säger Bassem Majid.

Fakta: IUL

Internationella unionen för livsmedels-, njutningsmedels- och lantarbetareförbund samt förbund inom hotell- och restaurangbranschen, IUL, företräder arbetstagare från flera olika näringsgrenar. HRF är ett av medlemsförbunden. Läs mer på iuf.org.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här