Nyheter trafficking

Småstadshotell tar grepp mot trafficking

Prostitution och trafficking är inget storstadsfenomen. Nu börjar även hotell i mindre städer att utbilda sin personal i att känna igen och förebygga trafficking.

Publicerad 21 december 2016
Småstadshotell tar grepp mot trafficking
Hotellpersonal har en viktig roll i arbetet mot prostitution och trafficking - även i småstäder, menar organisationen Realstars. Foto: Istockphoto
Mikaela Grundström, vd Lidköpings Stadshotell.
Mikaela Grundström, vd Lidköpings Stadshotell.

– Vi på småhotell i småstäder ska inte vara naiva. Det är klart att det förekommer prostitution och trafficking även hos oss.
Det säger Mikaela Grundström, vd för Lidköpings Stadshotell. Nyligen gick all receptionspersonal på hotellet en utbildning i att motverka trafficking.
– Vi fick höra om utbildningen och tyckte att det lät jättebra. Vi frågade personalen och de ville absolut gå. I servicebranschen är inställningen att kunden har alltid rätt, man säger inte nej och ställer sällan obekväma frågor. Det är en trygghet att veta hur man ska agera när sådana situationer uppstår, säger Mikaela Grundström.

Tidigare har bland andra Scandic-kedjan och några av Choice-hotellen utbildat sin personal. Men bland fristående hotell utanför storstäderna har det hittills inte varit vanligt, berättar Malin Roux Johansson, grundare till organisationen Realstars som håller i utbildningen.
– Tidigare har vi haft kompetenssatsningar för hotell främst i Göteborg, Stockholm och Malmö. Men vi har också har blivit kontaktade av hotell på mindre orter som upplevt att situationer uppstått där man misstänker trafficking.

Malin Roux Johansson
Malin Roux Johansson, grundare av Realstars. Foto: Anna Sigvardsson.

Hon säger att hotellpersonalen har en viktig roll i arbetet mot prostitution och trafficking. Allra viktigast är det förebyggande arbetet.
– Hotellen är tyvärr en arena för det här, så självklart är det viktigt att hotellpersonalen tittar efter misstänkta beteenden. Men egentligen är det redan försent när vi har ett offer för trafficking på hotellet, så vi måste arbeta förebyggande. Ett sätt är att visa utåt mot gästerna att man har en nolltolerans mot prostitution och trafficking.

Fakta: Hotels against trafficking

Organisationen Realstars, som arbetar mot prostitution och trafficking, har tagit initiativet till nätverket Hotels against trafficking. Hotell som vill ha märkningen kan få hjälp med utbildning, checklistor, policys och att kommunicera sitt ställningstagande mot prostitution och trafficking. I nuläget ingår hela Scandic-kedjan samt ytterligare ett tjugotal hotell i Hotels against trafficking. Läs mer på realstars.eu.

På Lidköpings Stadshotell har utbildningen redan lett till konkreta åtgärder, berättar Mikaela Grundström.
– Vi tog fram en policy omgående mot att ta upp gäster på rummet utan att fråga. Den är dels en trygghet för personalen och dels väldigt tydlig gentemot gästerna.

Nu hoppas Mikaela Grundström att andra småstadshotell hänger på.
– Ju fler hotell som hakar på, desto svårare och jobbigare blir det att bedriva den här verksamheten på hotell. Vi får kroka arm om detta och bli en riktigt bra motkraft.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här