Nyheter trafficking

Småstadshotell tar grepp mot trafficking

Prostitution och trafficking är inget storstadsfenomen. Nu börjar även hotell i mindre städer att utbilda sin personal i att känna igen och förebygga trafficking.

Publicerad 21 december 2016
Småstadshotell tar grepp mot trafficking
Hotellpersonal har en viktig roll i arbetet mot prostitution och trafficking - även i småstäder, menar organisationen Realstars. Foto: Istockphoto
Mikaela Grundström, vd Lidköpings Stadshotell.
Mikaela Grundström, vd Lidköpings Stadshotell.

– Vi på småhotell i småstäder ska inte vara naiva. Det är klart att det förekommer prostitution och trafficking även hos oss.
Det säger Mikaela Grundström, vd för Lidköpings Stadshotell. Nyligen gick all receptionspersonal på hotellet en utbildning i att motverka trafficking.
– Vi fick höra om utbildningen och tyckte att det lät jättebra. Vi frågade personalen och de ville absolut gå. I servicebranschen är inställningen att kunden har alltid rätt, man säger inte nej och ställer sällan obekväma frågor. Det är en trygghet att veta hur man ska agera när sådana situationer uppstår, säger Mikaela Grundström.

Tidigare har bland andra Scandic-kedjan och några av Choice-hotellen utbildat sin personal. Men bland fristående hotell utanför storstäderna har det hittills inte varit vanligt, berättar Malin Roux Johansson, grundare till organisationen Realstars som håller i utbildningen.
– Tidigare har vi haft kompetenssatsningar för hotell främst i Göteborg, Stockholm och Malmö. Men vi har också har blivit kontaktade av hotell på mindre orter som upplevt att situationer uppstått där man misstänker trafficking.

Malin Roux Johansson
Malin Roux Johansson, grundare av Realstars. Foto: Anna Sigvardsson.

Hon säger att hotellpersonalen har en viktig roll i arbetet mot prostitution och trafficking. Allra viktigast är det förebyggande arbetet.
– Hotellen är tyvärr en arena för det här, så självklart är det viktigt att hotellpersonalen tittar efter misstänkta beteenden. Men egentligen är det redan försent när vi har ett offer för trafficking på hotellet, så vi måste arbeta förebyggande. Ett sätt är att visa utåt mot gästerna att man har en nolltolerans mot prostitution och trafficking.

Fakta: Hotels against trafficking

Organisationen Realstars, som arbetar mot prostitution och trafficking, har tagit initiativet till nätverket Hotels against trafficking. Hotell som vill ha märkningen kan få hjälp med utbildning, checklistor, policys och att kommunicera sitt ställningstagande mot prostitution och trafficking. I nuläget ingår hela Scandic-kedjan samt ytterligare ett tjugotal hotell i Hotels against trafficking. Läs mer på realstars.eu.

På Lidköpings Stadshotell har utbildningen redan lett till konkreta åtgärder, berättar Mikaela Grundström.
– Vi tog fram en policy omgående mot att ta upp gäster på rummet utan att fråga. Den är dels en trygghet för personalen och dels väldigt tydlig gentemot gästerna.

Nu hoppas Mikaela Grundström att andra småstadshotell hänger på.
– Ju fler hotell som hakar på, desto svårare och jobbigare blir det att bedriva den här verksamheten på hotell. Vi får kroka arm om detta och bli en riktigt bra motkraft.

Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här