Nyheter trafficking

Småstadshotell tar grepp mot trafficking

Prostitution och trafficking är inget storstadsfenomen. Nu börjar även hotell i mindre städer att utbilda sin personal i att känna igen och förebygga trafficking.

Publicerad 21 december 2016
Småstadshotell tar grepp mot trafficking
Hotellpersonal har en viktig roll i arbetet mot prostitution och trafficking - även i småstäder, menar organisationen Realstars. Foto: Istockphoto
Mikaela Grundström, vd Lidköpings Stadshotell.
Mikaela Grundström, vd Lidköpings Stadshotell.

– Vi på småhotell i småstäder ska inte vara naiva. Det är klart att det förekommer prostitution och trafficking även hos oss.
Det säger Mikaela Grundström, vd för Lidköpings Stadshotell. Nyligen gick all receptionspersonal på hotellet en utbildning i att motverka trafficking.
– Vi fick höra om utbildningen och tyckte att det lät jättebra. Vi frågade personalen och de ville absolut gå. I servicebranschen är inställningen att kunden har alltid rätt, man säger inte nej och ställer sällan obekväma frågor. Det är en trygghet att veta hur man ska agera när sådana situationer uppstår, säger Mikaela Grundström.

Tidigare har bland andra Scandic-kedjan och några av Choice-hotellen utbildat sin personal. Men bland fristående hotell utanför storstäderna har det hittills inte varit vanligt, berättar Malin Roux Johansson, grundare till organisationen Realstars som håller i utbildningen.
– Tidigare har vi haft kompetenssatsningar för hotell främst i Göteborg, Stockholm och Malmö. Men vi har också har blivit kontaktade av hotell på mindre orter som upplevt att situationer uppstått där man misstänker trafficking.

Malin Roux Johansson
Malin Roux Johansson, grundare av Realstars. Foto: Anna Sigvardsson.

Hon säger att hotellpersonalen har en viktig roll i arbetet mot prostitution och trafficking. Allra viktigast är det förebyggande arbetet.
– Hotellen är tyvärr en arena för det här, så självklart är det viktigt att hotellpersonalen tittar efter misstänkta beteenden. Men egentligen är det redan försent när vi har ett offer för trafficking på hotellet, så vi måste arbeta förebyggande. Ett sätt är att visa utåt mot gästerna att man har en nolltolerans mot prostitution och trafficking.

Fakta: Hotels against trafficking

Organisationen Realstars, som arbetar mot prostitution och trafficking, har tagit initiativet till nätverket Hotels against trafficking. Hotell som vill ha märkningen kan få hjälp med utbildning, checklistor, policys och att kommunicera sitt ställningstagande mot prostitution och trafficking. I nuläget ingår hela Scandic-kedjan samt ytterligare ett tjugotal hotell i Hotels against trafficking. Läs mer på realstars.eu.

På Lidköpings Stadshotell har utbildningen redan lett till konkreta åtgärder, berättar Mikaela Grundström.
– Vi tog fram en policy omgående mot att ta upp gäster på rummet utan att fråga. Den är dels en trygghet för personalen och dels väldigt tydlig gentemot gästerna.

Nu hoppas Mikaela Grundström att andra småstadshotell hänger på.
– Ju fler hotell som hakar på, desto svårare och jobbigare blir det att bedriva den här verksamheten på hotell. Vi får kroka arm om detta och bli en riktigt bra motkraft.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här