Genom Union to Union stöttar HRF fackligt utvecklingsarbete i fattiga länder. Pengarna kommer i huvudsak från Sida. Men nu är finansieringen hotad.
– Det är chockartat. Vi är i början av ett femårsavtal, men nu måste vi meddela våra partnerorganisationer att de kanske inte längre har finansiering från Sverige, säger Pim van Dorpel som är vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket och styrelsemedlem i Union to Union.
Det var i fredags som Sida meddelade att man planerar att säga upp avtalen med de organisationer från civilsamhället som hittills har förmedlat biståndspengar till olika projekt runt om i världen.
Hit hör organisationer som Rädda Barnen, RFSU, Kvinna till kvinna – och den fackliga organisationen Union to Union.
Det är regeringens nya strategi för bistånd som ligger bakom förändringen.
Som en del i den har Sida fått i uppdrag att se över om de själva kan ta över och förmedla biståndet från och med 1 januari 2025.
Pim van Dorpel är skeptisk:
– Precis som andra ideella civilsamhällsorganisationer är vi fackliga organisationer experter inom våra respektive områden. Det gör att varje krona av biståndet används på ett effektivt sätt, säger han.
– Jag har väldigt svårt att se hur Sida som inte har den expertisen ska kunna sköta fördelningen av pengarna mer kostnadseffektivt.
Facket viktigt för att bekämpa fattigdom
Genom Union to Union stöttar fackförbund inom LO, TCO och Saco fackliga utvecklingsprojekt i över 60 länder runt om i världen.
Hotell- och restaurangfacket är bland annat med och driver projekt för att stärka fackligt aktiva kvinnor i Västafrika, och har arbetat för att främja facklig organisering bland hotellarbetare i Myanmar.
– Vi vet att våra biståndsprojekt har god effekt och att facken har en viktig roll i ett demokratiskt samhälle. Det finns inget bättre sätt att bekämpa fattigdom än att se till att folk har ett riktigt arbete och får en egen lön, säger Pim van Dorpel.
Framtiden är oviss
Tanken är att organisationerna ska kunna ansöka om pengar från Sida även i framtiden, men hur det ska gå till och vilka krav som ställs är ännu inte klart.
– Det är svårt att säga vad det här kommer att få för konsekvenser, men de projekt som vi stöttar kommer att stanna upp. Risken finns ju att det redan nu skadar projekten eftersom det skapar en oro och ovisshet inför framtiden, säger Pim van Dorpel och fortsätter:
– Det är svårt att förstå varför regeringen vill säga upp ingångna avtal utan att ha en ny plan färdig. Sverige har varit en starkt lysande stjärna för demokrati och fattigdomsbekämpning i världen. Den största oron nu är hur det här kommer att påverka landets anseende.
– Är vi en nation som håller ord eller är vi någon som man inte kan lita på?