Det tog sex år efter fallet i spiraltrappan. Men till slut fick HRF-medlemmen Karin rätt mot Försäkringskassan. Nu får hon nästan 10 000 kronor mer i månaden.
En HRF-medlem har efter lång tids kamp och med hjälp av Hotell- och restaurangfacket, blivit beviljad livränta. Medlemmen, som vi kallar Karin, råkade ut för en olycka på kaféet där hon arbetade. I en fem meter hög spiraltrappa lossnade hennes förkläde, Karin klev på det och föll. Hon föll med huvudet före, och landade på övre delen av ryggen, nacken och bakhuvudet. Karin förlorade medvetandet och fick åka ambulans till akuten. Detta var i september 2009. Sedan dess har hon inte arbetat en enda dag.
Nu har hon med fackets hjälp fått rätt till hel livränta från Försäkringskassan. Hon får en retroaktiv utbetalning på 103 000 kronor, och 9 900 kronor varje månad, fram till 65 år. Hon är i dag 46 år. Det nya beslutet innebär att hennes månadsinkomst höjs från 13 100 kronor till 23 000 kronor.
Det tar ofta lång tid att utreda följderna av en arbetsolycka, säger Karins juridiska ombud Jimmie Söndergaard, HRF.
– Det är inte ovanligt att det tar många år att få rätt ersättning. Det kan dröja innan man inser vidden av skadan, och det ställs höga krav på att man ska kunna visa att det är just olyckan som ligger bakom besvären.
Karin hade tidigare haft andra smärtproblem. Försäkringskassan menade att hennes svårigheter att arbeta även berodde på dem. Men HRF pekade på att hon före olyckan hade arbetat heltid och att besvären från nacke och axel tillkom efter olyckan. Läkarna trodde i början att hon så småningom skulle klara ett anpassat arbete på deltid, men senare gjordes bedömningen att det inte gick.
I statistik över godkända arbetsskador ligger HRF:s medlemmar lågt. Jimmie Söndergaard har svårt att tro att detta stämmer med verkligheten. I stället misstänker han en underrapportering.
– Det kan bero på en hög genomströmning i branschen, så att folks besvär kommer först när de är på ett annat jobb. Men jag tror också att det handlar om att våra medlemmar i lägre grad än andra grupper känner till de försäkringar som finns.
Karin har även fått ersättningar från Afa försäkring för inkomstförlust och för bestående besvär, på sammanlagt 109 000 kronor. Jimmie Söndergaard har kontaktat Afa och påpekat att Försäkringskassan ändrat sin bedömning från halv till hel livränta. Eventuellt kan det leda till att även Afa höjer ersättningen.
Fyra former av ersättning
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.