Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Servitörer mest cancerdrabbade

Är du man och jobbar som servitör? Då löper du större risk än andra att drabbas av någon form av cancersjukdom.

Publicerad 4 juni 2009

Den slutsatsen drar en grupp nordiska forskare efter att ha gått igenom nästan tre miljoner cancerfall bland nordiska medborgare. Undersökningen visar nämligen att manliga servitörer oftare än andra drabbas av flera sorters allvarliga cancersorter, till exempel lung-, lever- och muncancer.
– Yrken där det har varit accepterat att röka och dricka alkohol har en ökad cancerrisk. Det är lättare för en servitör att röka än för en präst eller lärare. Om din arbetsplats är en bar eller restaurang är det lättare att dricka alkohol än om det är en kyrka eller ett klassrum, säger professor Eero Pukkala som lett studien.
 
Undersökningen, som presenterades i början av veckan, visar även att kockar löper större risk att drabbas av levercancer.

De minst cancerdrabbade yrkesgrupperna är bönder, fiskare och skogsarbetare.

Om undersökningen

Nordic Occupational Cancer Study, NOCCA, är ett samarbete mellan forskare och läkare från de nordiska länderna. Studien innefattar 15 miljoner nordiska medborgare i åldrarna 30 till 64 år, och har delvis finansierats av det svenska Vetenskapsrådet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.