Reglerna kring servering av alkohol är en del av krogjobbet. Här är åtta fallgropar du gör bäst i att runda. Vissa känns säkert självklara – men hade du koll på snapskryddningsregeln?
Från regler som de flesta krogjobbare har koll på till de lite mer okända. Här är åtta misstag du inte vill göra.
1 Glömma ditt personliga ansvar. Lagens regler om alkoholservering gäller alla anställda som deltar i försäljningen, inte bara tillståndshavare och serveringsansvariga. Det händer då och då att en anställd döms för brott mot alkohollagen, som överservering eller servering till en minderårig.
2 Gå utom synhåll. Att lämna baren obevakad går inte. Alkohollagen säger att man måste ha uppsikt över serveringen, så att ingen gäst dricker sig för berusad och att gäster under 18 år inte får tag på alkohol. Om personalbrist eller multitjänster gör att ni inte är på plats – säg omedelbart till arbetsgivaren.
3 Låta de yngsta servera alkohol. Alkohollagen har ingen åldersgräns för anställda som serverar alkohol. Men Arbetsmiljöverkets föreskrifter förbjuder att arbetsgivare låter »äldre barn« (över 13 men under 16) sälja åldersreglerade varor eller göra annat som kräver stort ansvarstagande. Så där går en gräns. Vid en inspektion kan det bedömas som olämpligt att någon under 18 serverar alkohol, eftersom det är en ansvarsfull uppgift som kan leda till svåra situationer.
4 Ta lätt på titeln serveringsansvarig. Den som är serveringsansvarig ska vara inrapporterad till kommunen, veta vad ansvaret innebär samt kunna grunderna i alkohollagen. Personen ska också vara minst 20 år. Det är vanligt att ha många anställda med serveringsansvar, så att det alltid är någon på plats.
5 Låta omyndiga kollegor provsmaka. Inne på serveringsställen gäller åldersgränsen 18 år. Även för att bjuda på »en mindre mängd alkoholdryck« hälsar alkohollagen. Så yngre jobbarkompisar får vänta innan de kan vara med på vinprovning eller liknande inne på jobbet.
6 Bryta mot lagen. En anställd har inte skyldighet att utföra arbetsuppgifter som leder till att man begår brott, varken mot alkohollagen eller andra lagar.
7 Hålla på med narkotika. Det är olagligt och farligt. Narkotikapåverkad personal kan också leda till att serveringstillståndet ryker, visar domar från kammarrätten. Men ett indraget tillstånd är småsaker jämfört med vilka andra risker narkotikabruk bland anställda och gäster innebär för arbetsmiljön och den enskildes hälsa.
8 Inte anmäla snapskryddningen. Är ni sugna på att krydda upp en egen påsksnaps för servering på restaurangen? Det är tillåtet, men måste först anmälas till kommunen. Bland annat ska tillståndshavaren berätta vilka spritdrycker och kryddor som används.