Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Scandic växer med 72 hotell

Scandic meddelade i dag att man köper upp norska Rica Hotels. I och med det utökar Scandic med 72 hotell, och blir därmed största hotellkedja i Norden.

Publicerad 11 februari 2014
Scandic växer
med 72 hotell
Rica Hotels grundare Jan E. Rivelsrud och Scandics koncernschef Frank Fiskers har kommit överens. Foto: Scandic
inlinebild
Clas Delp, förbundssekreterare i norska Fellesforbundet. Foto: Fellesforbundet

– Med Rica Hotels tar vi Scandic till en ny nivå på den nordiska hotellmarknaden. Vi utökar vår portfölj med välrenommerade Rica-hotell i attraktiva lägen, och snart kan gästerna välja mellan 223 hotell i hela Norden. Tillsammans kommer vi att ha 25 000 gäster per dag och 13 000 duktiga medarbetare som gör sitt yttersta för att bidra till att alla dessa gäster får en bra och minnesvärd vistelse, säger Frank Fiskers, koncernchef på Scandic.

Rica har sju hotell i Sverige, och 65 i Norge. Dessa kommer nu att omvandlas till Scandichotell. Clas Delp, förbundssekreterare i norska facket Fellesforbundet, visste inget om köpet förrän det meddelades i morse.
– Det var en helt färsk nyhet för oss. Jag tycker att det är spännande. Scandic har varit litet i Norge och stort i Sverige. Rica har varit stort i Norge och litet i Sverige. Det blir stort tillsammans.

Clas Delp tror inte att uppköpet ska påverka de anställda nämnvärt. Den senaste tidens diskussioner om Scandics regler för kortare städtider har han inte hört talas om, men han är tveksam till att det går att införa rakt av på Rica-hotellen.
– I Rica ingår både gamla och nya hotell, stora och små, i storstäder och i små orter. De har väldigt olika förutsättningar, så att införa någon form av schablon tror jag är svårt. I så fall måste det göras i samarbete med de anställda.

Jan Wallmark, ordförande för HRF:s fackliga samråd inom Scandic, är positiv till uppköpet.
– Jag tycker att det är positivt. Framför allt handlar det om att Scandics värde ökar nu när det är störst i Norden.
Han ser gärna ett utökat samarbete med det norska facket inom kedjan.
– Vi kommer att kräva en omförhandling av det internationella företagsrådsavtalet och då kommer ju Rica att ingå där. Då är de norska fackrepresentanterna välkomna.  

Köpet av Rica Hotels är beroende av att konkurrensmyndigheterna i både Sverige och Norge godkänner köpet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här