Under året ska 1 600 Scandicanställda kompetensutvecklas på olika sätt. Det är målet i hotellkedjans projekt som medfinansieras av EU, berättar projektledare Pia Nilsson Hornay.
Projektet, som kallas Hotellbranschen i förändring, startade redan i januari 2023 och sträcker sig fram till slutet av 2024. Målsättningen är att 2 000 av Scandics medarbetare ska erbjudas olika typer av kompetenshöjande utbildningar under projektet. Hittills har cirka 400 anställda genomgått någon form av kompetensutveckling, berättar projektledare Pia Nilsson Hornay.
– I år har vi satt av mycket tid för behovsanalys. Vad är det för kompetenser vi behöver? Vi har jobbat mycket med våra referensgrupper inom olika avdelningar för att se vad de känner att de skulle behöva för kompetensutveckling.
Vad har ni kommit fram till?
– Alla våra referensgrupper pratar om att man behöver bättre onboarding, bättre kunskap snabbare för att känna sig gladare och tryggare när man börjar ett nytt jobb. Så det har vi arbetat mycket med, vad vi kan bidra med för bättre onboarding.
Kan du ge exempel på utbildningar som erbjuds?
– Ett exempel är gästmötet. Om man aldrig har jobbat i branschen eller med service kan det vara svårt att veta vad jag får, vad jag ska och vad jag bör göra. Vi vill säkra upp att våra medarbetare känner sig trygga när de möter gäst. Ett annat exempel är en digital utbildning vi har tagit fram för housekeeping. Den har inbyggt språkstöd, eftersom språket kan vara en utmaning för en del av våra kollegor. Här får de bland annat lära sig metodstäd och ergonomi samtidigt som de får möjlighet att träna sin svenska.
Vi vill säkra upp att våra medarbetare känner sig trygga när de möter gäst.
Hur mycket pengar bidrar EU med?
– Det totala värdet för projektet är cirka 45 miljoner kronor. Om svenska EFS-rådet tycker att vi förvaltar det väl har vi möjlighet att få 18 miljoner kronor från fonden. Resten är det vi som bolag som medfinansierar.