Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Satsning på turismen kan innebära en satsning på mer svartekonomi«

Av den svenska turistnäringens inkomster är flera miljarder svarta. Kontrollen och moralen är för dålig. Det säger Sonny Karlsson, konsult i turistfrågor.

Publicerad 24 oktober 2003

Sonny Karlsson kommer från Småland och arbetar åt flera kommuner och turistföretag. Han vill att turismen ska ge fler jobb och mer inkomster. Men han pekar på problemet med den »parallella sektorn«, som han föredrar att kalla svart och grå verksamhet.
Den svarta sektorn är stor och skadar den seriösa näringens utveckling, betonar han. Svartföretag inom restaurangnäringen finner gäster och inkomster när trycket på turistorterna är högt. Sedan försvinner de.
– Den svarta verksamheten tar många gånger den verksamheten som seriösa företag skulle behöva för att få en stabil ekonomi och för att kunna utvecklas.
Hur stor den svarta sektorn är vet vi inte. Problemet får för liten uppmärksamhet, anser Sonny Karlsson.

Turistnäringen omsatte officiellt 164 miljarder kronor förra året. I minst hälften av näringen finns det möjlighet till svart verksamhet, misstänker Sonny Karlsson.
På 1970-talet räknade intressenter inom näringen med att utöver det som redovisades så omsattes ytterligare 20 procent.
– Kan det ha ökat till 30 procent i dag? undrar Sonny Karlsson.
I så fall skulle ungefär 25 miljarder kronor omsättas utan inblandning av myndigheter och sådant som moms, arbetsgivaravgifter och skatter.


Sonny Karlssons beräkningar bygger på officiell statistik, samtal med många företagare och myndigheter och egna iakttagelser. Han ger ett exempel:
– Jag såg en krögare som lastade sin Mercedes full med tomburkar för att åka och panta. Varför gjorde han det? Bryggeriet tar ju tillbaka tomburkar gratis. Men den som har köpt in tusen öl från bryggeriet kan inte panta 2 000 burkar. Där finns en förklaring.
En del av verksamheten är svart, eller »parallell«, som Sonny Karlsson säger. Hela den parallella sektorn är inte olaglig. Det finns en ganska omfattande hobbyverksamhet, som ger pengar som inte beskattas, men som är laglig. Många små företag startar som en hobby. I övergången från hobby till riktigt arbete eller företag kan det dock gå snett. Här skulle kommuner och branschorganisationer kunna tänka till, så att det blir fler vita, riktiga jobb, anser Sonny Karlsson.
Han vill att kommuner och turistföretag ska tänka mer ekonomiskt. Turismen måste bli en näring som ger trygga arbeten.
– Vi måste lära oss ta rätt betalt för rätt produkter av turisterna. De ska åka ifrån oss med tom plånbok men väldigt nöjda.

Samtidigt manar han politikerna att tänka över hur de ska komma åt den svarta sektorn. En satsning på turismen kan ju annars samtidigt innebära en satsning på mer svartekonomi. Många politiker, särskilt i kommunerna, säger att de vill satsa på turismen.
– Har de tänkt igenom vad de menar? frågar Sonny Karlsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här