Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Satsning på turismen kan innebära en satsning på mer svartekonomi«

Av den svenska turistnäringens inkomster är flera miljarder svarta. Kontrollen och moralen är för dålig. Det säger Sonny Karlsson, konsult i turistfrågor.

Publicerad 24 oktober 2003

Sonny Karlsson kommer från Småland och arbetar åt flera kommuner och turistföretag. Han vill att turismen ska ge fler jobb och mer inkomster. Men han pekar på problemet med den »parallella sektorn«, som han föredrar att kalla svart och grå verksamhet.
Den svarta sektorn är stor och skadar den seriösa näringens utveckling, betonar han. Svartföretag inom restaurangnäringen finner gäster och inkomster när trycket på turistorterna är högt. Sedan försvinner de.
– Den svarta verksamheten tar många gånger den verksamheten som seriösa företag skulle behöva för att få en stabil ekonomi och för att kunna utvecklas.
Hur stor den svarta sektorn är vet vi inte. Problemet får för liten uppmärksamhet, anser Sonny Karlsson.

Turistnäringen omsatte officiellt 164 miljarder kronor förra året. I minst hälften av näringen finns det möjlighet till svart verksamhet, misstänker Sonny Karlsson.
På 1970-talet räknade intressenter inom näringen med att utöver det som redovisades så omsattes ytterligare 20 procent.
– Kan det ha ökat till 30 procent i dag? undrar Sonny Karlsson.
I så fall skulle ungefär 25 miljarder kronor omsättas utan inblandning av myndigheter och sådant som moms, arbetsgivaravgifter och skatter.


Sonny Karlssons beräkningar bygger på officiell statistik, samtal med många företagare och myndigheter och egna iakttagelser. Han ger ett exempel:
– Jag såg en krögare som lastade sin Mercedes full med tomburkar för att åka och panta. Varför gjorde han det? Bryggeriet tar ju tillbaka tomburkar gratis. Men den som har köpt in tusen öl från bryggeriet kan inte panta 2 000 burkar. Där finns en förklaring.
En del av verksamheten är svart, eller »parallell«, som Sonny Karlsson säger. Hela den parallella sektorn är inte olaglig. Det finns en ganska omfattande hobbyverksamhet, som ger pengar som inte beskattas, men som är laglig. Många små företag startar som en hobby. I övergången från hobby till riktigt arbete eller företag kan det dock gå snett. Här skulle kommuner och branschorganisationer kunna tänka till, så att det blir fler vita, riktiga jobb, anser Sonny Karlsson.
Han vill att kommuner och turistföretag ska tänka mer ekonomiskt. Turismen måste bli en näring som ger trygga arbeten.
– Vi måste lära oss ta rätt betalt för rätt produkter av turisterna. De ska åka ifrån oss med tom plånbok men väldigt nöjda.

Samtidigt manar han politikerna att tänka över hur de ska komma åt den svarta sektorn. En satsning på turismen kan ju annars samtidigt innebära en satsning på mer svartekonomi. Många politiker, särskilt i kommunerna, säger att de vill satsa på turismen.
– Har de tänkt igenom vad de menar? frågar Sonny Karlsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Grönan anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. ”Nu kommer vi att göra många glada”, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Grönan anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.
– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.
– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt, inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.
– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. Foto: Privat

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här