Nästa sommar försvinner de flesta tidsbegränsade anställningsformer. Tanken är att rensa upp i träsket av otrygga anställningar. Men i hotell- och restaurangbranschen vill både arbetsgivare och fack behålla sina säsongsanställningar.
Från juli nästa år tas de flesta tidsbegränsade anställningsformer bort. Men i vissa branscher kan det fortfarande bli möjligt att ha anställda säsongsvis. Den nya lagen tillåter nämligen att reglerna förhandlas bort om branschens parter är överens. Hotell- och restaurangbranschen är en av dem. I juni inleder HRF förhandlingar med arbetsgivarföreningen SHR om att kunna behålla en del säsongsanställningar.
Ella Niia, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, tycker att lagändringen är bra. Men hon tror också att det måste finnas möjlighet att säsongsanställa i branschen.
? Det är bra att lagstiftningen tillåter att vi branschanpassar den. Vi börjar förhandla med SHR i juni och vi kommer säkert att hitta en lösning som passar alla. På exempelvis turistorterna måste man kunna säsongsanställa. Det gynnar våra medlemmar också, säger Ella Niia.
I hotell- och restaurangbranschen är tidsbegränsade anställningar vanliga. Ungefär var tredje anställd har en tillfällig anställning. På vissa orter kan dock siffran vara mycket högre. En undersökning i Malmö kommun visade att 70 procent av dem som arbetade inom hotell- och restaurangbranschen där var tillfälligt anställda.
? Nu blir lagstiftningen en välbehövlig blåslampa på arbetsgivarna. I vår bransch har de tidsbegränsade anställningarna ökat kraftigt och har snarast blivit huvudregel i stället för att de skulle vara undantag, säger Ella Niia.
De nya reglerna:
Från första juli 2007 försvinner ferie-, säsong-, och projektanställningarna. Istället införs en ny så kallad fri visstidsanställning. Ett företag kommer då att kunna ha någon anställd på fri visstid maximalt 14 månader under fem år. Sedan måste personen bli tillsvidareanställd. Provanställningar räknas också in i de 14 månaderna. Det finns möjlighet att genom förhandlingar branschanpassa reglerna.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.