Nyheter forskning

Sänkta arbetsgivaravgifter effektivt men dyrt

Att sänka arbetsgivaravgifterna för unga hade effekt på sysselsättningen, men var en oerhört kostsam reform. Det konstateras i en ny rapport.

Publicerad 15 maj 2019
Sänkta arbetsgivaravgifter effektivt men dyrt
Sänkt arbetsgivaravgift för unga skapade nya jobb men var dyrt för staten, visar forskning. Foto: Colourbox
David Seim, docent i nationalekonomi vid SU. Foto: davidseim.com

En satsning i regeringens vårändringsbudget, som presenterades i april, är sänkt arbetsgivaravgift för unga under 18 år. Insatsen väntas kosta staten runt 380 miljoner kronor. Hur effektiva sådana satsningar egentligen är i förhållande till kostnaden har nyligen studerats.

Det är svenska och amerikanska forskare som har undersökt effekterna av de sänkningar av ungas arbetsgivaravgifter som den borgerliga regeringen införde 2007 och 2009. Och de fann flera positiva effekter, berättade en av forskarna David Seim vid ett seminarium på SNS i dag.
– Vi kan se att ungas sysselsättning ökade, lönerna ökade och omsättningen ökade för företag med många unga.

Fakta: Rapporten

Rapporten är en del av forskningsprojektet ”Skatter i en globaliserad värld” som bedrivs av Studieförbundet Näringsliv & Samhälle, SNS. Den bygger på studien ”Payroll taxes, firm behaviour, and rent sharing: Evidence from a young workers´ in Sweden”. Forskarna bakom är David Seim, Emanuel Saez och Benjamin Schoefer.

Sammanlagt beräknar forskare att reformerna skapade runt 11 000 nya jobb för unga. Men prislappen för dessa var hög – cirka 1,2 miljoner kronor per jobb.
– Det är en enormt hög kostnad. Det är en alltför dyr reform för att specifikt minska arbetslösheten bland unga, sade David Seim, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Forskarna menar dock att resultaten visar att företagen använt skattelättnaden på ett produktivt sätt, och att reformen kan ha fler positiva effekter som inte går att utvärdera.

Fakta: Om reformerna

I juli 2007 sänkte den borgerliga regeringen arbetsgivaravgiften för unga mellan 19 och 25 år med drygt 10 procentenheter. År 2009 sänktes arbetsgivaravgiften återigen med ytterligare nästan 5 procentenheter och åldersgränsen utvidgades till 26 år och yngre. I juni 2016 återställde den socialdemokratiska regeringen arbetsgivaravgiften till den ursprungliga nivån.

Ett problem är att de sänkta arbetsgivaravgifterna omfattade alla unga. I Frankrike och Spanien har man haft liknande reformer, men som bara gällde nyanställningar.
– Även om reformen hade positiva effekter på ekonomin i sin helhet, så skulle det troligen ha varit mer kostnadseffektivt att sänka avgiften enbart för nya anställningar, sade David Seim.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här